Kā palīdzēt Dobeles traģēdijā cietušajiem bērniem?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Šonedēļ uzzinājām par Dobelē notikušu traģēdiju – divi vecāki un 9 mēnešus vecs zīdainis atrasti miruši, bet turpat līdzās pie atvērta loga pusbadā bijuši vēl trīs raudoši mazgadīgi bērni. Kāda palīdzība tagad būtu vajadzīga bērniem?

«Centrs Dardedze» psiholoģe Inese Sadauska TVNET norādīja, ka bērnu gūtā emocionālā trauma ir ļoti nopietna.

Bērni ne tikai zaudējuši vecākus un māsiņu, bet arī piedzīvojuši šo zaudējumu īpaši smagos apstākļos.

Tas, kā notikušais bērnus ietekmēs un cik ilga terapija bērniem būs nepieciešama, atkarīgs no daudziem faktoriem - pašu bērnu īpašībām, līdzšinējās ģimenē gūtās pieredzes, kā arī jauno aprūpētāju spējām sniegt bērniem nepieciešamo atbalstu, kas būs īpaši svarīgs. Šā iemesla dēļ

būtiski, lai psihologa palīdzība un padoms tiktu nodrošināti gan bērniem, gan arī jaunajiem aprūpētājiem.

Vai un kādu psiholoģisko palīdzību valsts šādās situācijās parasti nodrošina?

Sadauska skaidroja, ka valsts programmas ietvaros pašvaldības parasti piedāvā no vardarbības cietušiem bērniem 10 psihologa konsultāciju kursu, taču katrs gadījums tiek vērtēts atsevišķi.

Protams, ir gadījumi, kad būtu nepieciešams arī ilgāks darbs ar bērnu.

Tāpat sociālais dienests nepieciešamības gadījumā var piedāvāt pašvaldībā pieejamos sociālos pakalpojums - tostarp psihologa atbalstu - arī jaunajiem aprūpētājiem.

TVNET jau ziņoja, ka 3.janvārī Dobelē, sociālajā mājā atrasti, visticamāk, no narkotiku pārdozēšanas miruši laulātie, kā arī no bada miris pāra deviņus mēnešus mazais zīdainis.

Nelaime otrdien atklājās pēc tam, kad policija Dobelē saņēma iesniegumu no mirušās sievietes mātes, kura nevarēja sazvanīt meitu. Sievietes māte prombūtnē bija aptuveni divas nedēļas.

Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka dzīvoklim atvērts logs un telpās dzirdama bērnu raudāšana. Policija izsauca ugunsdzēsējus-glābējus, kuri iekļuva dzīvoklī pa atvērto logu. Dzīvoklī gultā miris atrasts 1966.gadā dzimis vīrietis un 1993.gadā dzimusi sieviete, kā arī zem gultas atrasts miris deviņus mēnešus vecs bērns. Tika konstatēts, ka bērns nomiris badā.

Tāpat dzīvoklī bija trīs, četrus un piecus gadus veci bērni, kuri tagad nodoti aprūpē. Bērnu organisms no bada bijis novājināts.

Noskaidrojies, ka pēdējo reizi jaunā sieviete redzēta pērn 27.decembrī. Tiek pieņemts, ka tajā dienā arī varētu būt iestājusies abu laulāto nāve. Bērna nāves precīzu datumu noteiks ekspertīzē.

Vardarbīgas nāves pazīmes netika konstatētas, un patlaban ticamākā versija par nāves apstākļiem esot narkotisko vielu pārdozēšana. Bērnu vecmāmiņa policiju informējusi, ka ģimenes galva iepriekš lietojis narkotikas, taču Dobeles iecirkņa rīcībā šādas informācijas nav.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu