LMA: Mākslas augstskolu pāreja IZM pārraudzībā izrautu tās no kultūras un radošo industriju konteksta

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Mākslas augstskolu pāreja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārraudzībā nozīmētu to, ka tās tiktu izrautas no kultūras un radošo industriju, kā arī kultūrizglītības konteksta, skaidroja Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) pārstāve Linda Indriksone.

Atbildot uz publiski izskanējušo informāciju par LMA, Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) nodošanu IZM pārraudzībā, Indriksone norādīja, ka LMA un arī citu mākslas augstskolu atrašanās Kultūras ministrijas (KM) pārraudzībā nodrošina ciešāku studiju procesu sasaisti ar mākslu, kultūras un radošo industriju nozari, kā arī integrē mākslas un dizaina augstāko izglītību kopējā kultūrizglītības sistēmā.

Savukārt runājot par publiskajā telpā parādījušos informāciju par mākslu augstskolu pievienošanu Latvijas Universitātei (LU), izveidojot Latvijas Kultūras universitāti, LMA neredz ieguvumus un nepieciešamību patlaban izveidot jaunu augstskolu, kurā apvienotu mākslas augstskolas. «Jau šobrīd LMA, LKA un JVLMA īsteno ciešu sasvstarpēju sadarbību, izmantojot Mākslas augstskolu asociācijas platformu,» atzīmēja Indriksone.

Pēc viņas paustā, LMA kategoriski noraida ieceri pievienot mākslas augstskolas LU, jo neredz nekādus ieguvumus mākslas un dizaina augstākās izglītības un pētniecības jomā, kurus varētu iegūt LMA studējošie un mācību spēki tos iekļaujot LU sastāvā. «Mākslas izglītība būtiski atšķiras no izglītības citās studiju jomās un, veicot jebkādas reorganizācijas un pārmaiņas, būtu jārēķinās ar tās specifiku,» piebilda Indriksone.

Vienlaikus LKA sabiedrisko attiecību speciāliste Aija Lūse pavēstīja, ka arī LKA savu studiju programmu, zinātniskās darbības un mākslinieciskās jaunrades attīstību viennozīmīgi saista ar atrašanos KM pārraudzībā. «LKA īstenotās un iecerētās studiju programmas ir ar augstu specializācijas pakāpi un paredz ciešu studiju procesa sasaisti ar mākslu, kultūras un radošo industriju nozari, ko garantē tikai atrašanās KM pārraudzībā,» norādīja Lūse.

Pēc viņas paustā, jaunas augstskolas izveidi LU paspārnē LKA uztver kā neargumentētu attīstības scenāriju. LKA nesaskata konkrētus ieguvumus, kas šāda scenārija gadījumā garantētu akadēmijas studiju programmu kvalitāti un sekmētu to attīstību.

Kā aģentūrai LETA pavēstīja KM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale, KM nav informēta par iespējamām iecerēm reformēt LKA, LMA un JVLMA. «Nedz IZM, nedz LU uz šādu diskusiju nav rosinājusi,» norādīja Kokale.

Jau ziņots, ka izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta panorāma» apgalvoja, ka dažas no publiskajā telpā nonākušajām valsts augstskolu reorganizācijas idejām ir iepriekš nedzirdētas un pilnīgi plānprātīgas.

Augstskolu reorganizācijas versiju, kas publicēta portālā «pietiek.com», Šadurskis komentēja ar vārdiem «Zeme, atveries!». «Tiesa, tur vairākas idejas bija pat diezgan loģiskas, bet dažas bija pilnīgi plānprātīgas, par kurām man bija pirmā dzirdēšana,» norādīja ministrs, nekonkretizējot, kuras idejas viņam likušās vērtējamas, bet kuras - aplamas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu