Pārsteigums pastā, sūtot paciņu draugam uz ārzemēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/LETA

Sūtot paciņu, Latvijas pastā jāuzrāda un jāreģistrē sūtītāja personu apliecinošs dokuments. Par šādu kārtību pārsteigta kāda sieviete, kura nesen saskārusies ar šādu situāciju. Turklāt pastā viņai nesot paskaidrots, kāpēc tas vajadzīgs. Savukārt TVNET noskaidroja, ka šādu prasību, kas attiecas gan uz sūtījumiem Latvijā, gan uz ārzemēm, nosaka Pasta likums. Prasība ir spēkā jau ilgāku laiku, bet tagad tā aktualizēta saistībā ar narkotiskajām vielām pasta sūtījumos.

Jāuzrāda dokumenti, sūtot paku

Kāda sociālo tīku lietotāja rakstīja, ka, nosūtot paku draugam uz ārzemēm, saskārusies ar interesantu situāciju Latvijas pastā.

Viņai paziņots, ka jāuzrāda dokumenti, kad sūta paku. Pasta operators, kas pieņemot paku, dokumenta numuru ievadot sistēmā.

Sievieti samulsinājusi šāda kārtība, tāpēc sākusi jautāt. Sarunas gaitā esot noskaidrots, ka

pasta sistēmā nemaz neesot ailes, kas paredzēta speciāli dokumenta numuram.

«Kasiere iesit caur kasi to numuru vietā, kas paredzēta sūtītāja, tas ir, mana, e-pasta adresei. Tāds, lūk vājprāts. Čekā, ko man izsniedza, neparādās, ka manu dokumenta numuru reģistrējuši.

Pajautāju, kāpēc tāda lieta vajadzīga? Man pateica, ka pastā neviens nezinot. Tā vajagot un viss,» sieviete raksta, piebilstot, ka novembrī esot norādīts, ka jāreģistrē dokumenti ne tikai tiem, kas nosūta pakas uz cietumu ieslodzītajiem, bet visiem.

Sieviete neesot atradusi brīdinājumu par šo kārtību pasta mājas lapā.

Neoficiāli viņai teikts, ka šāda kārtība vajadzīga, lai kontrolētu cilvēkus, kuri kaut ko mēģina pārdot un caur pastu nosūtīt.

It kā šo informāciju uzkrājot pasta vadība un nododot VID, lai varētu cilvēkus atrast un sodīt.

Personas datu norādīšanu pieprasa likums

Savukārt Latvijas pasta Kvalitātes vadības daļas vadītāja Gunita Mazīte TVNET skaidroja, ka prasību par personas datu norādīšanu, sūtot pasta sūtījumus, nosaka Pasta likuma 51.panta 3.daļa: «Nododot pasta komersantam nosūtīšanai pasta sūtījumu — bandroli, sīkpaku vai pasta paku, sūtītājam ir pienākums rakstveidā norādīt personu apliecinoša dokumenta datus un personas datus.»

Čekā iekļautā informācija ietver datus par pakalpojuma apmaksu, savukārt informācija, kas tiek norādīta deklarācijā, – par sūtījuma saturu.

Sūtītāja personu apliecinoša dokumenta dati tiek reģistrēti kases sistēmā

– šie dati ir aizsargāti atbilstoši likuma prasībām un netiek nodoti trešajām personām, izņemot likumā noteiktos pienākumus sniegt informāciju pēc attiecīgo tiesībsargājošo institūciju pieprasījuma.

Mazīte pauda, ka šāda likuma prasība nekādi neaizskar lietotāja tiesības, bet gan gluži pretēji – pasargā no gadījumiem, kad personas citu personu vārdā mēģina sūtīt neatļautas preces vai priekšmetus, piemēram, narkotiskas, sprāgstošas un viegli uzliesmojošas vielas.

Pēdējo gadu laikā narkotiskās vielas proaktīvi tiek atklātas arī pasta sūtījumos, un svešas personas datu izmantošana ir viens no nelikumīgiem veidiem to pārsūtīšanas mēģinājumos.

Vai šāda kārtība attiecas tikai uz paciņām, ko sūta uz ārzemēm, vai arī uz vietējām paciņām?

Pasta pārstāve norādīja, ka šāda kārtība attiecas uz visām bandrolēm, sīkpakām un pakām gan Latvijā, gan nosūtot uz ārzemēm, bet ne uz citiem sūtījumu veidiem, piemēram, vēstulēm. Tātad, ja sūtījums neatbilst nevienam no uzskaitītajiem sūtījumu veidiem, sūtītājam personas dati nav jānorāda. Tie nav jānorāda arī, piemēram, tādas juridiskas personas pilnvarotam pārstāvim, kurai noslēgts apkalpošanas līgums ar Latvijas pastu.

Vai pasts ziņo VID par personas sūtītajām paciņām?

Uz šo TVNET jautājumu Mazīte vēlreiz akcentēja, ka Latvijas pasts uzglabā datus atbilstoši likuma prasībām un nenodod tos trešajām personām, izņemot gadījumos, kad likumā noteiktajā kārtībā informāciju pieprasa ar attiecīgu kompetenci apveltītas tiesībsargājošās institūcijas.

Mazīte norādīja, ka šāda kārtība ir spēkā jau desmit gadu, taču

jautājums patlaban aktualizēts, darbiniekiem atkārtoti atgādinot personu datu norādīšanas nepieciešamību

pēc tam, kad Valsts policijas un muitas konstatētajos gadījumos ar narkotiskajām vielām pasta sūtījumos sūtītāju norādītie personas dati bija nepilnīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu