Gobiņš uzvaru EP prezidenta vēlēšanās prognozē ETP grupas izvirzītajam kandidātam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti par jauno EP prezidentu nākamajiem divarpus gadiem varētu izraudzīties Eiropas Tautas partijas (ETP) grupas izvirzīto itālieti Antonio Tajani, šādu viedokli pauda Eiropas kustības Latvijā prezidents Andris Gobiņš.

Vaicāts par gaidāmajām vēlēšanām, Gobiņš uzvaru prognozēja Tajani, jo otrs tuvākais kandidāts viņam, sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupas pārstāvis Džanni Pitella, nav tik spilgts. «[EP liberāļu līderis un galvenais tā «Brexit» sarunu vedējs Gijs] Verhofstats ir spilgts, taču viņa politiskā aizmugure ir pārāk vāja, līdz ar to jāprognozē, ka ar pašu spēkiem šoreiz nepietiks,» sprieda Gobiņš.

Taujāts par Verhofstatu, Gobiņš norādīja, ka liberāļu līderi var mīlēt un nīst, taču atrasties pa vidu esot pagrūti. «Viņam iespēju praktiski nav, līdz ar to jāspriež, ka favorītos izvirzīsies sociālisti, vai arī ETP pārstāvis,» pauda eksperts, uzvaru gan prognozējot ETP grupas pārstāvim.

Runājot par sociālistu argumentiem, Gobiņš norādīja, ka tie nav pārliecinoši, jo viņiem jau pašlaik esot ļoti augsti amati. «ETP jābūt nespējīgai, ja nespētu noorganizēt uzvaru. Par to gan es būtu pārsteigts,» izteicās Gobiņš. Tāpat Gobiņš atgādināja pirms kāda laika abu pušu noslēgto līgumu, kas gan vairs neesot spēkā.

Eiropas kustības Latvijā pārstāvja ieskatā, vienošanās neievērošana varētu apgrūtināt turpmāko EP darbu. «Katram ir savs skaidrojums par vienošanos, taču nozīmīgu ir laicīgi informēt savus partnerus un nemaldināt tos. Kādēļ kāds tagad izvēlējies informēt, ka tā vairs nav spēkā, nav īsti saprotams. Vai ar šādiem uzmetējiem gribēs biedroties citi - par to ir šaubas,» sprieda Gobiņš. Ciņš domā, ka pienācis laiks, kad šo nozīmīgo amatu tomēr vajadzētu ieņemt sievietei.

Arī vairāki Latvijas pārstāvētie EP deputāti jaunā prezidenta vēlēšanās uzvaru prognozē Tajani.

Kā ziņots, EP deputāti balsos, lai ievēlētu jauno EP prezidentu nākamajiem divarpus gadiem. Aizklāto balsojumu šodien plkst.10 pēc Latvijas laika, pēc katra kandidāta trīs minūšu prezentācijas, vadīs aizejošais EP prezidents Martins Šulcs.

Šobrīd EP augstākajam amatam nominēti septiņi oficiālie kandidāti no dažādām politiskajām grupām. Jaunas kandidatūras varētu parādīties pirms jebkura no pirmajiem trim balsojumiem. Ja neviens no kandidātiem negūst absolūto derīgo balsu vairākumu pirmo trīs balsojumu laikā, EP prezidents tiks ievēlēts ceturtajā un pēdējā balsojumā ar vienkāršu balsu vairākumu starp diviem kandidātiem, kuri ieguva visvairāk balsu trešajā kārtā.

Savukārt rīt, 18.janvāŗi, aizklātā elektroniskā balsojumā, kuru vadīs jaunievēlētais priekšsēdētājs, EP deputāti ievēlēs 14 EP priekšsēdētāja vietniekus un piecus kvestorus. Viņi arī apstiprinās EP 22 pastāvīgo komiteju skaitlisko sastāvu. Tikmēr ceturtdien, 19.janvārī, pēcpusdienā EP deputāti balsos par deputātu iecelšanu komitejās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu