Gobiņš: Pēc EP prezidenta vēlēšanu cīņām parlamentā sagaidāmi grūtāk prognozējami balsojumi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Pēc politiskajām cīņām Eiropas Parlamenta (EP) prezidenta vēlēšanās, kurās uzvarēja Eiropas Tautas partijas (ETP) kandidāts Antonio Tajāni, parlamentā ir sagaidāma lielāka viedokļu dažādība un grūtāk prognozējami balsojumu iznākumi, pauda Eiropas kustības Latvijā prezidents Andris Gobiņš.

Gobiņš mudināja nepārspīlēt EP prezidenta lomu, norādot, ka priekšsēdētājs nav Ministru prezidents, līdz ar to tā rīcības iespējas ir krietni ierobežotas. Viņa ieskatā, par EP prezidentu ievēlēts salīdzinoši mierīgs cilvēks, kurš varētu pozicionēties kā vienojošais spēks EP, daļēji ar nolūku iegūt plašāku atbalstu no pārējām grupām.

«Tomēr viņš nekad nav izcēlies ar pārgalvīgām rīcībām. Daudzi pat domā, ka Tajāni ir garlaicīgs, pārāk mierīgs, līdz ar to viņa nosvērtā attieksme var tikt vērtēta negatīvi. Neskatoties uz to, Tajāni ļoti labi zina, kā funkcionē Eiropas Savienība (ES) un Eiropas Komisija (EK),» uzskata Gobiņš.

«Harizma nenāktu par sliktu, jo ES bieži pārmet to, ka tā ir pelēka un neinteresanta. Harizma nav galvenā mēraukla, taču spilgtāka personība varētu būt nepieciešama, īpaši ņemot vērā to, ka EP joprojām nav izcīnījis to lomu, kas iezīmēta līgumos. Dalībvalstis vēlas varas grožus stingrāk turēt savās rokās, bieži EP atstājot tādā kā mazā brālīša lomā,» skaidroja Gobiņš.

Runājot par iepriekš noslēgtajām vienošanām, Eiropas kustības Latvijā prezidents neslēpa pārsteigumu par sociālistu izspēlēto gājienu. «Tiešām nesaprotu, ko viņi iegūst, laužot savu līgumu. Viņi vairs īsti nebūs lēmējos,» sprieda Gobiņš.

Tāpat Gobiņš izteica pieņēmumu, ka sociālistu grupas pārstāvis Džanni Pitella nav spēris pārdomātākos soļus, pie kā varētu būt vainojami viņa padomnieki, vai arī paša temperaments. «Ar šo gājienu viņš būs lielākais zaudētājs. Nespēju iedomāties, kā viņu ilgāk turēs grupas vadītāja amatā. Viņos mazāk ieklausīsies,» uzskata Gobiņš.

Runājot par ETP un Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības grupas vienošanos, viņš pauda pārliecību, ka Tajāni nevarētu ievēlēt bez Eiropas Konservatīvo un reformistu grupas atbalsta. «Lai arī Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības grupa izaugusi par pilnvērtīgiem koalīcijas locekļiem, būs jāmeklē arī citi partneri,» piebilda eksperts.

Kā ziņots, par EP jauno prezidentu otrdien ievēlēts Itālijas konservatīvo pārstāvis Tajāni, kurš pārspējis sociālistu izvirzīto Pitellu. Tajāni ceturtajā kārtā ieguvis 351 balsu.

Pirms tam Tajāni guva pārliecinošu uzvaru visās trijās iepriekšējās balsošanas kārtās, uzveicot Džanni Pitellu, bet pārējie četri kandidāti katrā kārtā saņēma vien dažus desmitus balsu un pēc trešās kārtas atkrita.

Tajāni atbalstīja arī liberāļu frakcija «Eiropas Liberāļu un demokrātu alianse» (ALDE), kas ar ETP noslēdza vienošanos par sadarbību nolūkā vērsties pret populistiem un eiroskeptiķiem.

Tajāni amatā nomaina vācieti Martinu Šulcu, kurš pārstāvēja sociālistu frakciju.

Ar Tajāni uzvaru konservatīvo rokās nonākuši visi trīs augstākie ES amati, jo Eiropas Komisijas prezidents krēslu ieņem Žans Klods Junkers, bet Eiropadomes prezidents ir Donalds Tusks. Viņi abi arī nākuši no ETP.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu