Asociācija: Šogad radio sektorā Latvijā nav gaidāmi jauni dalībnieki

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šogad Latvijas radio sektorā nav paredzama jaunu tirgus dalībnieku ienākšana, prognozēja Latvijas Raidorganizāciju asociācijas valdes loceklis, «Radio SWH» valdes loceklis Filips Rubenis.

Viņš sacīja, ka šogad līdzīgi kā iepriekšējos gados nav prognozējamas lielas izmaiņas radio nozarē. Lai arī vienmēr pastāv iespēja, ka kādai no radio stacijām vai staciju grupām var mainīties īpašnieki, jaunu dalībnieku ienākšana ir praktiski neiespējama, jo radio tirgus Latvijā ir ļoti piesātināts.

Tāpat Latvijas Raidorganizāciju asociācijas pārstāvis neprognozē arī esošo tirgus dalībnieku darbības pārtraukšanu.

«Pēdējo desmit gadu laikā neatceros nevienu gadījumu, kad kāda radio stacija būtu pārtraukusi savu darbību. Tās tiek pirktas un pārdotas, ir mainīti nosaukumi vai formāti, taču fiziski frekvences skanēt nav pārtraukušas,» sacīja Rubenis.

Viņš norāda, ka Latvijā radio tirgū pēdējos gados ir vērojama stagnācija. Pagājušajā gadā Latvijā parādījās jauna radio stacija «Radio Marija», kas sāka apraidi, iegādājoties frekvences no «Retro FM», savukārt lielās radio grupas saglabājas pozīcijas, lielākā vai mazākā mērā turpinot attīstīt programmu saturu. «EHR grupa» pērn gada vidū veica izmaiņas pozicionējumā, tostarp mainot radio staciju nosaukumus, kamdēļ kritās tās reitingi pētījumu kompānijas «TNS» veiktajā rudens radio auditorijas pētījumā.

Rubenis uzskata, ka šogad galvenās izmaiņas nozarē ir saistītas Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) jaunā sastāva ievēlēšanu un pienākumu sadali. «Šobrīd nav skaidrs, kā jaunā padome redzēs komercradio nozares attīstību, līdz ar to šobrīd ir grūti prognozēt iespējamās izmaiņas nozarē,» pauda LRA valdes loceklis.

Viņš arī uzskata, ka vērojama tendence zaudēt klausītājus radio stacijām, kuru ēterā ir tikai mūzika, bez dīdžejiem un pašu veidota satura. «Lai klausītos mūziku, ir neskaitāmas iespējas, izmantojot dažādas aplikācijas vai klausoties pašu izvēlētu mūziku diskos/atmiņas kartēs utt. Neviena radio stacija nevar uztaisīt tādu mūzikas formātu, kas interesētu un kurš patiktu visiem. Klausītāji izvēlas radio stacijas, kurās ir saturs - ziņas, izklaide, intervijas, aktuālie notikumi un personības, mūziku atstājot otrajā plānā,» pauda Rubenis.

Tāpat viņš atzīmēja, ka šogad būs aktuāla arī Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) kopā ar Latvijas Radio pērn sāktā digitālā radio apraides standarta jeb DAB+ tehnoloģijas testēšana. Gada beigās LVTRC plāno informēt radio nozari par tehnoloģijas izvērtējumu, lai turpinātu diskusiju par šīs tehnoloģijas ieviešanu vai neieviešanu Latvijā. Pēc Rubeņa teiktā, radio nozare pret šo tehnoloģiju izturas ļoti piesardzīgi, jo ir virkne neskaidru un neatrisinātu jautājumu.

Latvijas Raidorganizāciju asociācijas biedri ir «Latvijas Neatkarīgā televīzija», «TV3 Latvia», «Pirmais Baltijas kanāls», «Radio SWH», «Radio Skonto», «Star FM», «Kurzemes radio», «Valmieras TV», «Latgales reģionālā televīzija», bet asociētie biedri - «Kuldīgas televīzijas sabiedrība», «Zemgales novadu televīzija», «TV Rīga» un «Radio 1».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu