Ķīlis: notiekošais diskreditē visu iespējamo augstskolu konsolidācijas procesu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Šobrīd notiekošais mēģinājums konsolidēt augstākās izglītības iestādes ir augstskolu reformas sabotāža – «Es universitātes vietā atteiktos tādā piedalīties», vakar raidījumā LTV7 «Punkts un i» sacīja bijušais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

«Es redzu politiski inspirētu agresīvu pārņemšanu kā Latvijas augstākās izglītības konsolidācijas diskreditācijas metodi,» savu nostāju pauda bijušais izglītības un zinātnes ministrs.

Viņaprāt ministrs Šadurskis, kam tauta maksā nodokļus, domā, ka var vienkārši darīt kaut ko un tā diskreditēt visu iespējamās konsolidācijas procesu. «Šeit ir vairāki skatupunkti – es arī esmu paskatījies dažādu dokumentāciju, tajā skaitā diezgan plašu memorandu – Eiropas Universitāšu asociācijas pārskatu, kurā piedalās arī Latvija. Un tajā ir aprakstīti visi varianti, kā universitātes un institūti var apvienoties. Tur bija tikai trīs varianti, kur apvienošanās notiek publisku un administratīvu institūciju iniciatīvas dēļ. Lielākajā daļā gadījumu process notiek starp pašām augstākās izglītības iestādēm vai institūcijām. No simts gadījumiem, kur augstskolas ir apvienojušās pēdējos 15 gados, tikai trijos tas ir noticis šādā veidā.»

Tas, kas notiek šobrīd esot pret visām šīs asociācijas rekomendācijām, sacīja Ķīlis. Ja ir vēlme – vēlāk ir iespēja iesniegt apelāciju Eiropas augstskolu asociācijā, lai tie novērtē, kā šī apvienošanās ir noritējusi.

Kā norādīja Ķīlis – lai gan visu lemj ministrija, šis stāsts var izvērsties par ļoti sliktu piemēru, kā arī radīt riskus reputācijai, radīt zemu vērtējumu ministrijai un valdībai, un var aiziet pat līdz Eiropas Komisijai. «Protams, izglītība ir nacionālā kompetence – tur neko daudz nevar darīt, bet Ministru kabinets vienkārši – ar vai bez Augstākās padomes rekomendācijas – vienkārši šo jautājumu izlems,» secināja Ķīlis.

Viņaprāt vajadzētu radīt kopīgas darba grupas, jo augstākās izglītības iestādes ir autonomas. Viņš uzsvēra, ka konsolidācijai jau vajadzēja notikt 10 vai 5 gadus iepriekš, bet ne šādā veidā, kā rezultātā neviena augstskola neko nevēlēsies darīt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu