Kučinskis: Jautājumā par balsotāju reģistrēšanas kārtību Saeimas vēlēšanās būs jāpieņem politisks lēmums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Jautājumā par balsotāju reģistrēšanas kārtību Saeimas vēlēšanās būs jāpieņem politisks lēmums, šodien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem norādīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Premjers atgādināja, ka arī iepriekš pirms Saeimas vēlēšanām ir bijušas diskusijas par šo jautājumu. Viņš skaidroja, ka savi ieguvumi ir gan saglabājot pašreizējo kārtību, gan arī ieviešot tādu vēlētāju reģistra sistēmu, kas balsotāju piesaistītu konkrētam iecirknim.

Kučinska skatījumā pašlaik vairāk plusi ir iespējai cilvēkiem izvēlēties iecirkni, nevis būt piesaistītiem vienam iecirknim. Vienlaikus valdības vadītājs ir gatavs diskutēt par iespējamiem risinājumiem.

Kā ziņots, koalīcijas partijas pēc iepazīšanās ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāja Arņa Cimdara vēstuli varētu apspriest jautājumu par vēlētāju reģistrēšanas kārtību Saeimas vēlēšanās.

Cimdars nosūtījis vēstuli Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai, kurā aicina atsākt diskusiju par vēlētāju reģistrācijas kārtību parlamenta vēlēšanās un tautas nobalsošanā.

Saeimas vēlēšanās netiek lietoti iepriekš sagatavoti vēlētāju saraksti un vēlētāju uzskaitei izmanto pasu spiedogu sistēmu - vēlētājam reģistrējoties iecirknī, pasē izdara atzīmi par dalību vēlēšanās. Taču nav atrisināts jautājums par vēlētāju, kuru rīcībā ir tikai personas apliecības, iespējām piedalīties Saeimas vēlēšanās un tautas nobalsošanās, par Cimdara pausto vēstulē aģentūru LETA iepriekš informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Pastāv vairāki šī jautājuma iespējamie risinājumi - vēlētāju reģistra izmantošanu Saeimas vēlēšanās un tautas nobalsošanās, atteikšanās no personas apliecības izmantošanas Saeimas vēlēšanās un tautas nobalsošanās, likumā nosakot, ka balsošanas dokuments ir tikai pase, vai arī vēlētāju apliecību izsniegšana vēlētājiem, kuru rīcībā ir tikai personas apliecība.

13.Saeimas vēlēšanas notiks 2018.gada oktobrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu