Augstākās izglītības padomes vadītājs: RPIVA likvidē, lai stiprinātu LU

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija (RPIVA) tiek likvidēta, lai iegūtu resursus Latvijas Universitātes (LU) stiprināšanai un attīstībai, norāda Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs Jānis Vētra. Viņš uzskata, ka nākamās likvidējamās varētu būt reģionālās augstskolas, jo arī turpmāk nav cerību uz lielāku finansējumu augstākajā izglītībā Latvijā.

(pievienots IZM komentārs 6. - 8. rindkopā)

Vētra Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» skaidroja, ka Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) resursu trūkuma dēļ bijis jāizlemj, kur koncentrēt līdzekļus, samazinot augstākās izglītības piedāvājuma daudzveidību. Eksperts norādīja, ka augstākajā izglītībā var koncentrēties uz profesionālu ievirzi un uz zinātni - IZM izlēmusi atbalstīt uz zinātni orientēto izglītību. Tādējādi RPIVA resursi - studējošie, mācībspēki, nauda - varēs tikt izmantoti LU attīstībai.

Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs uzsvēra, ka pašlaik ir piedāvāta nevis RPIVA reorganizācija, bet likvidācija, jo institūcija vairs nepastāvēs. «No publisko resursu puses augstākā izglītība daudzus gadus bijusi nepietiekami finansēta, tādēļ izšķiršanās nav vienkārša lēmumu pieņēmējiem par to, kur ņemt resursus LU stiprināšanai un attīstībai. Ja finansējuma nav, tad tas ir jāmeklē sistēmas iekšienē,» stāstīja eksperts.

Vētra atzina, ka notiekošais radīs precedentu, arī citu augstskolu likvidācijai. Viņaprāt, nākamās varētu būt reģionālās augstskolas, ja IZM vēlme ir, koncentrējot augstāko izglītību, stiprināt kodolu Rīgā. «Naudas jau vairāk nebūs, bet vajadzību būs vairāk. Ar šo resursu taupīšana nebūs beigusies. Tas ir precedents, kad resursu trūkuma dēļ nolikvidē vienu augstskolu, lai izglābtu citu augstskolu,» uzsvēra Vētra.

Augstākās izglītības padome vēl pētīs IZM sniegto informāciju par argumentiem, kāpēc jālikvidē RPIVA, un tad sniegs savu atzinumu par esošo situāciju. Dokumentus padome no IZM esot saņēmusi tikai vakar.

Ministrijā skaidro, ka jautājums par RPIVA reorganizāciju nav nedz jauns, nedz unikāls. Tas esot nopietni diskutēts pēdējo piecu gadu laikā. Lai novērstu studiju programmu dublēšanos, jau 2013.gadā tikušas vērtētas RPIVA un LU apvienošanas iespējas. Tāpat arī tiek norādīts, ka studentiem būs iespēja turpināt mācīties - mācības notiks visās astoņās filiālēs un tajās studiju programmās, kas ir izvēlētas, kā arī tiks saglabātas gan budžeta vietas, gan nemainīga studiju maksa.

IZM neesot rosinājusi neko atšķirīgu arī no mūsu reģiona un citu Eiropas valstu pieredzes. Ministrijā informē, ka augstskolu konsolidācija kopš 21.gadsimta sākuma ir Eiropā aktuāla prakse. Augstskolas un universitātes ir apvienotas Dānijā, Zviedrijā, Norvēģijā un Apvienotajā Karalistē, un šie procesi turpinās. Igaunijā konsolidācijas rezultātā augstskolu skaits esot samazinājies par trešdaļu, un mazākas augstskolas, kas specializējas vienā jomā, ir integrētas lielākās - universitātēs. Apjomīgu un nozīmīgu augstskolu konsolidāciju veicot arī Lietuva, kur, piemēram, līdz šā gada beigām plāno apvienoties divas lielas augstskolas - Kauņas Vītauta Dižā universitāte un Lietuvas Edukoloģijas universitāte, uzsverot, ka tieši abu augstskolu apvienošana stiprinās pedagoģijas studiju kvalitāti.

«Vai mums ir jāsamierinās ar sasniegto vai tomēr jāveic pārmaiņas, lai celtu gan studiju kvalitāti un starptautisko konkurētspēju, gan izcilību skolotāju sagatavošanā un līdz ar to arī skolotāja profesijas prestižu? Attīstībai, izaugsmei un 21.gadsimta izglītībai ir vajadzīgas pārmaiņas,» ir pārliecināts izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Jau ziņots, ka IZM ir nolēmusi ar 2017.gada augustu reorganizēt RPIVA, to pievienojot LU. Kā apstiprināja ministrijā, tas nepieciešams, lai veiktu resursu koncentrāciju un panāktu iespējami efektīvu valsts budžeta līdzekļu izmantošanu.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta panorāma» solīja, ka visas astoņas RPIVA reģionālās filiāles tiks saglabātas un visi pasniedzēji pāries uz darbu LU.

Ministrs norādīja, ka tad, kad aptuveni 2019.gadā sāksies studiju programmu konsolidācija, konkursos uz pasniedzēju amata vietām varēs piedalīties kā LU, tā arī pašreizējie RPIVA mācībspēki, tātad būs «veselīga un draudzīga konkurence».

Trešdien RPIVA studenti un personāls dodas protesta gājienā, iebilstot pret augstskolas likvidāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu