Cimdars neizslēdz, ka nākotnē varētu vēl pagarināt termiņu iespējai mainīt vēlēšanu iecirkni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars neizslēdz, ka nākotnē varētu vēl pagarināt termiņu iespējai mainīt vēlēšanu iecirkni pirms pašvaldību un Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, varbūt pat ļaujot pilsonim savu iecirkni izvēlēties iepriekšējā dienā.

Šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta panorāma» Cimdars skaidroja, ka situācija, kurā vēlētājs varētu izvēlēties savu iecirkni dienu pirms vēlēšanām, būtu ideāla, jo piektdienā pirms vēlēšanām cilvēkiem parasti ir 99% skaidrība par nākamās dienas plāniem. «Pagaidām to mēs vēl nevaram izdarīt tehnisku apsvērumu dēļ. Lai gan pieņemu, ka varētu tuvākajās vēlēšanās pāriet arī uz daudz tuvāku termiņu, bet jautājums ir par riskiem,» skaidroja CVK priekšsēdētājs.

Pēc Cimdara teiktā, vēlēšanas nav tā vieta, kur vajadzētu eksperimentēt ar lielu riska pakāpi. «Labāk tomēr ir pakāpeniska attīstība, lai mums ir pārliecība, ka vēlētāju reģistrs ir gatavs kā instruments, ka cilvēki uz vietas ir gatavi ar šo instrumentu strādāt, un tad mēs varētu šo termiņu [iecirkņa maiņai] pietuvināt klāt [vēlēšanām],» atzina CVK vadītājs.

Kā ziņots, Saeima vakar konceptuāli atbalstīja likumprojektu, kas paredz pagarināt termiņu, kad pilsoņi varēs mainīt vēlēšanu iecirkni pašvaldību vēlēšanās un EP vēlēšanās.

Pašlaik Vēlētāju reģistra likumā ir noteikts, ka vēlētājam ir iespēja mainīt vēlēšanu iecirkni, kurā viņš ir reģistrēts, uz citu vēlēšanu iecirkni ne vēlāk kā 25 dienas pirms vēlēšanām. Savukārt likumprojekts paredz šo termiņu mainīt uz 18 dienām pirms vēlēšanām. Tātad iedzīvotājiem būs par nedēļu vairāk laika, lai mainītu iecirkni.

Cimdars iepriekš Saeimas komisijas sēdē skaidroja, ka šāds termiņš izvēlēts, konsultējoties ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi. Tehniski šis pagaidām ir iespējami īsākais termiņš, akcentēja Cimdars.

Likumā noteikts, ka pašvaldību vēlēšanās cilvēkiem ir tiesības mainīt vēlēšanu iecirkni, izraugoties jebkuru citu vēlēšanu iecirkni tās pašvaldības administratīvajā teritorijā, kurā viņš deklarējis savu dzīvesvietu vai kurā viņam atrodas likumā noteiktajā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.

Savukārt EP vēlēšanās vēlētājam ir tiesības mainīt vēlēšanu iecirkni, izvēloties jebkuru citu vēlēšanu iecirkni Latvijas teritorijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu