Pabriks: nevajadzētu pārsteigties ar Trampa vērtēšanu, bet gan dot viņam laiku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Nevajadzētu pārsteigties ar jaunā ASV prezidenta Donalda Trampa darba vērtēšanu, bet gan dot viņam laiku, ļaujot iepazīties ar situāciju, sarunā ar TVNET atzina bijušais ārlietu un aizsardzības ministrs, Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks. Vienlaikus viņš pauda satraukumu par krītošo ASV starptautisko reitingu.

Trampa darbs ASV prezidenta amatā Pabrika ieskatā līdz šim bijis pretrunīgs. «Viņš ir sācis valdīt ar dekrētiem, kas ir bijuši diezgan pretrunīgi. Mēs redzam, ka tuvākie divi gadi ASV būs diezgan izšķiroši, lai saprastu - kāda veidā veidojas politisko institūciju balanss. Vēlēšanas Amerikā, arī «Brexit» ir parādījis, ka sabiedrībām pēdējos gados ir tendence sašķelties. Amerikas sabiedrība pēc šīm vēlēšanām ir sašķelta. Tas nav labi,» sacīja Pabriks.

Politiķa ieskatā satraucošs ir arī ASV starptautiskā prestiža kritums, kas esot novērojams pēc prezidenta vēlēšanām. «Mums nav izdevīgi, ka lielākās demokrātiskās valsts prestižs pasaulē krītas. Tas mums dara gan kaunu, gan arī [mūs] nestiprina,» norādīja EP deputāts.

Tajā pašā laikā Pabriks uzsvēra, ka patreiz ne Latvijā, ne Eiropā nevajadzētu pārsteigties ar vērtējuma došanu jaunajam Baltā nama saimniekam. «Ir jādod viņam laiks iepazīties ar situāciju. Viņš jau nebija īsti plānojis uzvarēt, tāpat kā «Brexit» vadītāji nebija plānojuši, ka «Brexit» notiks,» pauda Pabriks.

Raugoties no Latvijas viedokļa, pozitīvi esot arī tas, ka Trampa administrācijā ir tādi cilvēki kā atvaļinātais ģenerālis Džeimss Matiss. «Man ir simtprocentīga uzticība viņam [Matisam]. [Trampa] komandā ir ļoti spēcīgi un profesionāli cilvēki. ASV nav tikai Tramps, tas mums ir jāsaprot,» uzsvēra bijušais ārlietu ministrs.

TVNET jau vēstīja, ka ASV prezidenta Trampa popularitāte sasniegusi vēsturiski zemāko līmeni, tomēr strīdos ar Kongresu viņš joprojām bauda vēlētāju atbalstu, liecina jaunāko sabiedriskās domas aptauju rezultāti. Kvinipiaku Universitātes aptaujā 38% vēlētāju atzina Trampa paveikto darbu par labu, bet 55% bija pretējās domās.

Tas ir rekordzems atbalsta līmenis tik agri prezidenta termiņa sākumā.

Savukārt ASV aizsardzības ministrs Matiss iepriekš brīdinājis NATO dalībvalstis, ka Vašingtona «ierobežos savas saistības» aliansē, ja tās nepalielinās savus aizsardzības izdevumus. Vēlāk ASV viceprezidents Maiks Penss apliecināja, ka ASV «stingri atbalsta» NATO un būs nelokāmas savu saistību pret aliansi izpildē. Līdzīgu nostāju viņš pauda arī sarunā ar Baltijas valstu prezidentiem.

Pašlaik tikai piecas no NATO dalībvalstīm izpilda alianses ieteikumu aizsardzībai veltīt ne mazāk kā 2% no IKP - tās ir ASV, Grieķija, Igaunija, Lielbritānija un Polija. Latvija, tāpat kā Lietuva, apņēmusies šo līmeni sasniegt nākamgad.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu