Ģenerālprokurors: Pratinot žurnālistus Juraša lietā, nav noticis aizskārums viņu tiesībām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pratinot žurnālistus kriminālprocesā pret bijušo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Operatīvo izstrāžu daļas vadītāju Juri Jurašu, nav noticis nekāds aizskārums žurnālistu profesionālajām tiesībām un brīvībām, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta panorāma» uzsvēra ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Viņš aicināja distancēties no konkrētās lietas un skaidroja, ka gadījumā, ja persona «x» ir izpaudusi valsts noslēpumu mediju pārstāvim, ir jānoskaidro, kurā dienā un datumā tas noticis. «Publiskošanas datums nav nozieguma datums. Tātad tas ir viens iemels, kāpēc būtu jāprasa žurnālistiem,» teica ģenerālprokurors, piebilstot, ka varbūt arī bijusi nepieciešamība precizēt izpaužamo ziņu apjomu.

«Domāju, ka nebija nekāda aizskāruma žurnālista profesionālajām tiesībām un brīvībām. Pilnīgi noteikti varu apgalvot, ka Ģenerālprokuratūra nepieļauj nekādu žurnālistu tiesību un profesionālo brīvību aizskārumu. Visi šie jautājumi ir mierīgi skaidrojami. Varbūt procesa virzītājiem vairāk pašiem bija jāinformē,» norādīja Kalnmeiers.

LETA jau vēstīja, ka Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA), Latvijas Televīzijas (LTV) un žurnāla «Ir» pārstāvji atklātā vēstulē ģenerālprokuroru aicina skaidrot situāciju saistībā ar LTV žurnālista, LŽA vadītāja Ivo Leitāna un žurnāla «Ir» žurnālistes Indras Sprances nopratināšanu, aģentūru LETA informēja LŽA.

Sprancei un Leitānam februāra sākumā bija jāsniedz liecības kriminālprocesā, ko Ģenerālprokuratūra ierosināja 2016.gada jūlijā pēc Krimināllikuma panta par valsts noslēpuma apzināta izpaušanu. Žurnālisti tika iztaujāti par intervijām, kurās KNAB Operatīvo izstrāžu daļas vadītājs Juris Jurašs 2016.gada jūlijā informēja sabiedrību par miljona eiro kukuļa piedāvājumu viņam, lai izmeklēšanā esošo "Latvijas Dzelzceļa» vadības kriminālprocesu no kukuļdošanas gadījuma pārvērstu par tirgošanos ar ietekmi.

Drošības policijas (DP) jau kategoriski noraidījusi apgalvojumu, ka plāni nopratināt žurnālistus kriminālprocesā pret Jurašu ir vēršanās pret mediju neatkarību. «DP kategoriski noraida apgalvojumu, ka tā ir vēršanās pret mediju neatkarību. DP vērtējumā ir likumīgi un samērīgi noskaidrot visus notikušā apstākļus, lai nodrošinātu vispusīgu izmeklēšanu kriminālprocesa ietvaros,» aģentūrai LETA iepriekš skaidroja DP.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu