Ārstu biedrība aicina divkāršot algas dzemdību speciālistiem un vecmātēm

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas Ārstu biedrība trešdien vērsīsies pie valsts augstākajām amatpersonām ar aicinājumu «nekavējoties risināt dramatisko situāciju dzemdību palīdzībā», informēja Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents Māris Pļaviņš.

Algu divkāršošana dzemdību palīdzībā strādājošiem ārstiem un vecmātēm realitātē maksātu aptuveni 4,5 miljonus eiro gadā, aplēsusi biedrība.

Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents skaidro, ka pašlaik Latvijā dzemdību nodaļa par fizioloģiskām dzemdībām saņem 346 eiro, kad reālā dzemdību pašizmaksa ar infrastruktūru, medikamentiem, speciālistu atalgojumu un citiem izdevumiem ir 465 eiro. Par patoloģiskām dzemdībām Nacionālais veselības dienests maksā 499 eiro, kaut reālās izmaksas ir 652 eiro, bet par ķeizargriezienu maksā 613 eiro, kaut reālās izmaksas ir 842 eiro.

«Šī iemesla dēļ visās Latvijas slimnīcās dzemdību palīdzība tiek dotēta no citām slimnīcas funkcijām, bet Rīgas Dzemdību namā nevienu citu slimību neārstē, citu pacientu nav, tādēļ katras dzemdības nes reālus zaudējumus,» uzsvēra Pļaviņš.

Dzemdību speciālists pirms nodokļu nomaksas šobrīd saņem 5,05 eiro stundā, kas ir ievērojami mazāk nekā vidēji tautsaimniecībā strādājošie. Vecmātes par savu darbu saņem aptuveni 3,50 eiro stundā. Visas virsstundas Dzemdību namā jāstrādā par to pašu samaksu.

Kā nozīmīgu problēmu Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents min arī speciālistu trūkumu, uzsverot, ka darbinieku meklēšana ilgst pat vairākus gadus. «Nereti dežūrā strādā viens sertificēts ārsts ar diviem rezidentiem. Ja sertificētais ārsts ar vienu rezidentu dodas uz operāciju, visas 10 dzemdību zāles «piesedz» viens rezidents,» uzsvēra Pļaviņš.

Latvijas Ārstu biedrības rīcībā esot informācija, ka nereti operējoši ginekologi tiek saukti no Rīgas Austrumu slimnīcas, jo nodrošināt visas dežūras ar operējošiem ginekologiem Dzemdību namā vismaz atvaļinājumu laikā esot neiespējami.

Dzemdību namā tiek pieņemtas vairāk nekā 7000 no Latvijas 20 000 dzemdībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu