Bergmanis: Latvijai un Izraēlai ir kopīgs redzējums un sadarbības iespējas aizsardzības jomā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijai un Izraēlai ir kopīgs redzējums un sadarbības iespējas aizsardzības jomā, uzskata aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), kurš šobrīd uzturas vizītē Izraēlā.

Vakar, turpinot darba vizīti Izraēlā, Bergmanis tikās ar Izraēlas aizsardzības ministru Avigdoru Libermanu un apmeklēja Holokausta muzeju Jeruzalemē, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

Pēc svinīgās sagaidīšanas ceremonijas Telavivā aizsardzības ministri un abu valstu delegāciju pārstāvji pārrunāja šī brīža starptautiskās drošības situācijas izaicinājumus, konkrētāk pieskaroties tiem izaicinājumiem Baltijas reģionā un Tuvajos Austrumos, kas ir abu valstu redzeslokā un izvirza jaunus uzdevumus gan Latvijai, gan Izraēlai, lai stiprinātu aizsardzības spējas un drošību savās valstīs. Vienlaikus tika atzīts, ka starptautiskā reģionālā drošība un valstu iesaiste tās stiprināšanā šobrīd ir vitāli nozīmīga, un kā labs piemērs tam kalpo starptautiskā koalīcija cīņai pret teroristu organizāciju «Islāma valsts».

Izraēlas aizsardzības ministrs uzsvēra, ka viens no Izraēlas starptautiskās sadarbības virzieniem saistās ar divpusējo attiecību stiprināšanu gan ar Baltijas valstīm, gan Eiropas Savienību kopumā. Tādēļ Bergmaņa vizīte Izraēlā un iespēja apmainīties ar viedokļiem par šī brīža izaicinājumiem, aktualitātēm un uzdevumiem aizsardzības jomā ir laba iespēja novērtēt individuāli paveikto un rast kopīgas sadarbības virzienus nākotnē.

«Izraēla ir viens no pasaules valstu izcilākajiem piemēriem plašas sabiedrības iesaistē savas valsts aizsardzības spēju veidošanā un stiprināšanā. Arī Latvijai šobrīd ir ļoti svarīgi iesaistīt arvien plašāku sabiedrību, lai nostiprinātu apziņu un pārliecību par to, ka mēs gribam un varam aizstāvēt savu valsti, ja rastos jebkāds ārējs apdraudējums,» atzina Bergmanis.

Sarunas gaitā Latvijas aizsardzības ministrs Izraēlas aizsardzības ministru informēja par valsts budžeta finansējumu un tā plānoto pieaugumu valsts aizsardzības jomai, kā arī uzsvēra, ka kiberdrošība šobrīd ir viena no jomām, kas līdzvērtīga drošībai gaisa telpā, uz ūdens vai sauszemes. Saistībā ar šo aspektu Latvijas un Izraēlas sadarbība militāro industriju jomā ir viens no virzieniem, par kuru potenciālu attīstību ir pamats domāt un runāt jau šobrīd, pārraugot perspektīvo abu valstu sadarbības attīstību.

«Kaut arī mūsu valstis atrodas dažādos pasaules reģionos, mūs vieno vairāki izaicinājumi un priekšnosacījumi, lai sadarbotos un novērtētu iespējas, ko salīdzinoši nelielām valstīm paver pašu gūtā pieredze un griba būt patstāvīgām un drošām. Tas ir mūsu nākotnes pamats,» sarunā ar Izraēlas kolēģi atzina Bergmanis.

Šogad 6. janvārī apritēja 25. gadadiena, kopš Latvijas - Izraēlas divpusējo attiecību dibināšanas. Šobrīd Izraēla ieņem 40.vietu Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū. Savstarpējos kontaktus veicina abās valstīs dzīvojošās diasporas. Latvijā dzīvo nedaudz vairāk nekā 8500 ebreju izcelsmes iedzīvotāju, bet Izraēlā - 3500 Latvijas valsts piederīgo.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu