Tiesībsargs: RPIVA otrā kursa studentam LU piedāvā mācīties pirmajā kursā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijas Republikas tiesībsargs Juris Jansons intervijā raidījumam «Rīta Panorāma» norādījis, ka Izglītības un zinātnes ministrijas lēmums (IZM) par Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) likvidāciju rada šaubas, tāpēc tas būtu nopietni jāizdiskutē.

Tiesībsargs uzsvēra, ka joprojām nav guvis pārliecību par to, ka pievienojot RPIVA citām augstskolām, tās studentiem saglabāsies iespēja studēt tieši tos mācību priekšmetus, ko tie ir izvēlējušies.

Ir pat bijuši konkrēti studentu iesniegumi, kuros tie stāsta par ļoti nopietniem sarežģījumiem, kas var rasties augstskolas likvidācijas dēļ. Piemēram, kādam RPIVA otrā kursa studentam, kurš zvanījis uz LU un interesējies par to, kādas būs iespējas turpināt mācības izraudzītajā programmā paskaidrots, ka mācīties būs iespējams arī LU, tomēr studiju process atkal būs jāatsāk no pirmā kursa.

«Varbūt tas ir bijis kāds pārpratums, tomēr, ja ir šādas situācijas un studentiem rodas šaubas, tad tas nozīmē, ka kaut kas nav pareizi,» stāstīja J. Jansons, piebilstot, ka saņēmis ļoti daudz un dažādas sūdzības no RPIVA likvidācijas procesā iesaistītajām personām.

Tiesībsargs uzsvēra, ka, lemjot par RPIVA likvidāciju, nav ticis ievērots viens no galvenajiem labas pārvaldības principiem, un lielākā daļa studentu par gaidāmajām pārmaiņām ir uzzinājusi no masu medijos paustās informācijas.

Neesmu pret augstākās izglītības reformu, taču situācijās, kad pārmaiņas skars visu sabiedrību, informācijai jābūt skaidrai, saprotamai un savlaicīgi izplatītai. Lai studentiem nerodas bažas, ka tie, piemēram, nevarēs turpināt mācības tajā jomā, kurā tās ir iesāktas, norādīja J. Jansons.

RPIVA ar tās astoņām filiālēm dažādos Latvijas reģionos: Alūksnē, Bauskā, Cēsīs, Jēkabpilī, Kuldīgā, Madonā, Tukumā un Ventspilī ir vadošā pedagoģijas augstskola Latvijā. 2016./2017.akadēmiskajā gadā tajā ir 3514 studējošie. 565 no tiem jeb 16% no kopējā skaita studē par valsts budžeta līdzekļiem savukārt 2949 jeb 81% - par maksu.

Par plāniem īsā laikā likvidēt augstskolu, IZM visai negaidīti paziņoja šī gada sākumā.

Iepriekš ziņots, ka RPIVA studentiem IZM piedāvās turpināt mācības Latvijas Universitātē, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, Banku augstskolā, Rīgas Tehniskajā universitātē vai kādā no Latvijas reģionālajām augstskolām.

Atbilstošs valdības lēmums par RPIVA likvidāciju pagaidām vēl nav pieņemts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu