Rožukalne: MTG darījums varētu mazināt Latvijas mediju satura daudzveidību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Zviedrijas mediju koncernam «Modern Times Group» (MTG) piederošo Baltijas raidorganizāciju pārdošana varētu mazināt Latvijas mediju piedāvātā satura daudzveidību, atzina Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) asociētā profesore Komunikācijas studiju katedras vadītāja Anda Rožukalne.

Viņa norādīja, ka pašlaik Latvijā pieaug plašsaziņas līdzekļu koncentrācija un elektroniskie mediji ir viena no tām jomām, kur mediju koncentrācijas līmenis ir visaugstākais Latvijā. «Šī starpmediju vertikālā koncentrācija, kur mediju satura ražošanas un pārstrādes uzņēmumi savienojas, nozīmē, ka samazinās īpašnieku skaits, kas piedāvā saturu. Tas ir drauds mediju daudzveidībai» sacīja Rožukalne.

Viņasprāt tāda mēroga uzņēmums kā privātā kapitāla investīciju kompānija «Providence Equity Partners» varētu nelabvēlīgi ietekmēt vietējā satura īpatsvaru Latvijā. «Daudzveidība samazināsies tieši saturiski. Tas ir skaidrojams ar mediju korporatīvisma dabu - lokālais sentiments un lokālās auditorijas intereses nav tik svarīgas kā komerciāli panākumi. Tas neveicina vietējo ziņu, analītiskās žurnālistikas, vai izklaides produktu attīstību,» skaidroja Rožukalne.

Pēc RSU asociētās profesores teiktā, darījuma ietekmē varētu mainīties arī pati MTG televīzijas kanālu struktūra, jo tādu kanālu, kā LNT un TV3 saturs īpaši neatšķiras. «Būtībā jaunais īpašnieks varētu, ja seko biznesa loģikai, turpināt optimizēt kanālu skaitu Latvijā, jo katram kanālam ir salīdzinoši neliela skatītāju daļa, un LNT tā ir krītoša,» teica Rožukalne.

Eksperte sacīja, ka LNT un TV3 pēc būtības ir savstarpēji līdzīgi, un tie ir kopēju interešu kanāli, kuri piedāvā līdzīga satura informāciju un izklaidi. Tomēr, viņasprāt, tie nav vienīgie kanāli, kuru darbība darījuma ietekmē tiks pārskatīta. Rožukalne uzskata, ka varētu tikt pārskatīts arī kopējais MTG televīzijas kanālu portfelis un tiešsaistes straumēšanas platformas «TV Play» un «Skaties.lv», lai domātu par cita veida mediju kanālu piedāvājumu, kuru, iespējams, varētu nodrošināt ar mobilā operatora palīdzību.

RSU asociētās profesores vērtējumā, darījums starp MTG un «Providence» mazajam Latvijas tirgum nebūs īpaši labvēlīgs, jo Latvija jau tā ir daudz zaudējusi no nacionālajiem mediju uzņēmumiem. «Tas daudz augstākā līmenī veido mediju korporatīvo kultūru, kad primāras ir biznesa intereses, kas tiek skatītas bez sentimenta un vietējās kultūras izpratnes un [saturs] tiek veidots globālām investīciju plūsmām,» sacīja RSU asociētā profesore.

Viņa piebilda, ka patlaban nav zināms, kāds ir jaunā MTG Baltijas raidorganizāciju īpašnieka vadības stils un kompānijas mērķi, tomēr fakts, ka augstākā vadība atrodas fiziski tālu no mediju reālās darbības vietas, sekmēs lielāku redakcionālo brīvību. Uzņēmums definēs kopējos darbības mērķus, tomēr neiejauksies satura lēmumos, kas, pēc Rožukalnes domām, ir vērtējams pozitīvi.

Kā ziņots, Zviedrijas mediju koncerns MTG pārdevis savu raidorganizāciju biznesu Baltijas valstīs starptautiskajai privātā kapitāla investīciju kompānijai «Providence Equity Partners».

Darījums ietver 100% biznesa daļu pārdošanu par 115 miljoniem eiro, kas atbilst uzņēmuma vērtībai. Lēmums pārdot Baltijas biznesu izriet no MTG notiekošajām pārmaiņām, mainot biznesa fokusu no tradicionālas raidorganizācijas uz globālu digitālo izklaides vidi, norāda uzņēmumā.

Darījumam vēl jāsaņem vietējo uzraugošo iestāžu apstiprinājums.

«Providence Equity Partners» Baltijas valstīs pārvalda mobilo telekomunikāciju uzņēmumu grupu «Bite Group», kā arī kontrolē 28,5% Latvijas interneta un kabeļtelevīzijas pakalpojumu sniedzēja «Baltcom» kapitāldaļu.

MTG, kas kopš 1998.gada darbojas Latvijā, pieder telekanāli TV3, TV3+, TV6, LNT, «Kanāls 2» un radiostacija «Star FM», kā arī interneta portāli «Tvplay» un «Skaties». MTG Igaunijā pieder televīzijas kompānija «Viasat Eesti», televīzijas kanāli TV3, TV6 un TV3+. Savukārt Lietuvā MTG pieder televīzijas kanāli TV3, TV3+, TV6 un «Viasat Sport Baltic».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu