Ģenerālprokurors: Latvijā politiskā vide ir ļoti saaugusi ar uzņēmējdarbību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijā politiskā vide ir ļoti saaugusi ar uzņēmējdarbību, šādu viedokli intervijā «Dienai» pauž ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Lūgts novērtēt korupcijas apmērus Latvijā, Kalnmeiers paudis viedokli, ka tā ir «pietiekami liela». «Tas ir kā aisbergs, kam ir redzama ārā tikai viena trešdaļa. Pārējais ir zem ūdens. Es nezinu, kā ir citās valstīs, bet, manuprāt, Latvijā politiskā vide ir ļoti saaugusi ar uzņēmējdarbību. Ja mēs paskatāmies, cik daudziem parlamenta deputātiem radinieki ir uzņēmējdarbībā... Medijos diezgan bieži ir parādījusies informācija par dažāda veida darījumiem, kuri tiek saistīti ar tiešu vai netiešu politiķu ietekmi,» sacījis prokurors.

Kalnmeiers gan atzinis, ka politiķu radiem neviens nav aizliedzis nodarboties ar uzņēmējdarbību, «bet tieši tāpēc es teicu, ka uzņēmējdarbība ir ļoti cieši saaugusi ar politisko vidi».

«Ne jau vienmēr tas ir slikti, tā es negribu teikt. Tāpēc ir ļoti grūti nošķirt, kur viss ir kārtībā, kur viss ir godīgi, bet kur vairāk nav tā īsti caurspīdīgi. Tāpēc tur līst iekšā tikai ar vārdiem vien, neesot faktiem, - tas ir riskanti. Es to neuzņemtos. Bet Latvija ir ļoti maza valsts, tāpēc nevar nevienam pārmest, kurš godīgi veic savu biznesu, - visu cieņu un gods viņam. Ja viņam kāds radinieks ir parlamentā, tas pats par sevi vēl neko sliktu neliecina. Bet ir tur problēmas. Daudzas un dažādas,» teicis ģenerālprokurors.

Viņa vērtējumā Latvijā ir ļoti nekvalitatīvi izstrādāts likums par valsts un pašvaldību amatpersonu interešu konflikta novēršanu.

Kā būtiskāko problēmu visās tiesībaizsardzības iestādēs Kalnmeiers minējis kvalificētu speciālistu trūkumu. «Saistībā ar pērn sākto VID Muitas policijas un Finanšu policijas reorganizāciju cilvēki ir aizgājuši no darba vai aizrotēti uz citām iestādēm. Tā ir kadru mainība - vietā nāk jauni, nepieredzējuši, kuri vēl tikai kaut kad nākotnē kļūs par profesionāļiem. Līdz ar to attiecīgi cieš kvalitāte.»

«Valsts policijā (VP) ir liela kadru mainība - jau divus gadus pēc kārtas. Visu laiku, vispār jau no krīzes sākuma - 2008.gada -, bija vērojama negatīva bilance, jo no darba policijā aizgāja vairāk cilvēku nekā atnāca. 2014.gadā šī bilance pirmo reizi bija pozitīva - vairāk atnāca nekā aizgāja, bet 2015. un 2016. gads atkal bija raksturīgs ar negatīvu bilanci. Darbs ir tiešām grūts - izmeklētāji ir noslogoti, kvalitātes prasības visu laiku pieaug. Tiesa prasa prokuratūrai, lai būtu kvalitāte, mums atkal tas jāprasa izmeklēšanai. Jāatzīmē, ka VP tagad ir veikta algu reforma - tā ir pozitīva tendence, kas dod ticību, ka nākotnē situācija uzlabosies,» turpinājis Kalnmeiers.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu