Šadurskis: Reģionu pastāvēšanu nevar nodrošināt ar izglītības budžetu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas reģionu sekmīgu pastāvēšanu nevar nodrošināt ar izglītības budžetu vien, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam «Rīta panorāma» sacīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Šādu apgalvojumu ministrs pauda, atbildot uz repliku par to, ka dažu reģionu pastāvēšana ir tieši atkarīga no skolu esamības vai neesamības tajos. «Vai jūs gribat reģionu pastāvēšanu atrisināt ar izglītības budžetu? Manuprāt, izglītības nauda ir domāta izglītībai, nevis mākslīgai skolas uzturēšanai, ja tur nav bērnu,» sacīja Šadurskis.

Viņš uzsvēra, ka, reorganizējot skolu tīklu, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ņem vērā ne tikai skolēnu skaitu, bet arī laiku, kas bērnam jāpavada ceļā uz skolu un no tās, ceļu stāvokli, kā arī katras konkrētās skolas mācību kvalitāti.

Piemēram, IZM aprēķinājusi, ka Bauskas novadā, pilnībā reorganizējot skolu tīklu, valsts un pašvaldība kopumā ik gadu varētu ietaupīt 1,4 miljonus eiro. Vaicāts, kāpēc konkrētajā novadā ar šo reformu nevedas kā iecerēts, Šadurskis minēja, ka šeit liela loma varētu būt novada pašvaldības pozīcijas un opozīcijas spēku samēriem. «Visiem jau gribas būt populistiem, bet es domāju, ka mūsu sabiedrība ir pietiekami inteliģenta, lai spētu novērtēt, kāda situācija ir šobrīd, un kā tā varētu uzlaboties, ja mēs saimniekotu daudz racionālāk,» cerīgi sacīja ministrs.

Šadurskis pastāstīja, ka pēc pāris nedēļām valdība un Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisija tikšot iepazīstināta ar pirmajiem aprēķiniem par ceļu infrastruktūru un bērnu pārvadāšanu uz skolām reģionos. Šie aprēķini esot cieši saistīti ar skolu tīkla reformām.

Ministrs arī neslēpa, ka liek lielas cerības uz pašvaldību 29 sadarbības teritoriju plānu, pie kura patlaban strādā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Pēc politiķa domām, šis sadarbības teritoriju modelis lieliski palīdzētu sakārtot skolu tīklu.

Intervijā LTV Šadurskis arī veltīja kritiku Rīgas vidusskolu tīklam. Viņš atteicās agrāk par septembri nosaukt, par cik būtu jāsamazina vidusskolu skaits Rīgā, taču uzsvēra, ka optimizācijas rezultātā pedagogi galvaspilsētā varētu pelnīt vismaz 1000 eiro mēnesī pašreizējo 800 eiro vietā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu