Taivāns: «Nacionālās valsts sapnis ir izsapņots! Notiek karš»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

«Mēs dzīvojam hibrīdkara apstākļos. Multikulturālisms un integrācijas politika ir izgāzusies,» par nāvējošāko Londonas centrā pastrādāto teroraktu pēdējo 12 gadu laikā, kurā bojā gāja pieci, bet ievainoti tika 40 cilvēki, TVNET saka Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Āzijas studiju profesors Leons Taivāns.

Divu kopienu karš

«Būtiskākais ir tas, ka terorakts noticis sociālajā telpā,» turpina Taivāns. Vakar pēcpusdienā uzbrucējs - «aziātiska izskata vīrietis» - vispirms uz parlamentam līdzās esošā Vestminsteras tilta ar automašīnu ietriecās gājējos, trīs nogalinot un desmitiem ievainojot. Pēc tam uzbrucējs pie parlamenta ēkas nodūra policistu, bet pašu uzbrucēju nošāva bruņoti policisti. Austrumu pētnieks Eiropā notiekošo raksturo kā karadarbību divu kopienu starpā.

Mēs vairs nerunājam par to, ka terorisms ir bez reliģiskās un nacionālās piederības. Kad notiek kaut kas tāds, mūs visus interesē, kas ir autors.

«Šajā gadījumā – «aziātiska izskata vīrietis», kas pārstāv vienu no lielākajām Eiropā dzīvojošajām kopienām un kas nekur nepazudīs, bet paliks tepat Eiropā.» Lielbritānijas varasiestādes jau izteikušas aizdomas, ka notikušais ir terorisms, kas saistīts ar ar islāmistiem.

Eiropa ir aziātiska

Vakar notikušā uzbrukuma rokraksts Eiropai jau ir zināms – ir pagājuši tikai četri mēneši, kopš tunisiešu izcelsmes musulmanis ar kravas automašīnu ietriecās Berlīnes Ziemassvētku tirdziņā, noslepkavojot 12 cilvēkus un 56 citus ievainojot, un astoņi, kopš Francijas kūrortpilsētā Nicā tunisiešu izcelsmes islāma terorists iebrauca cilvēku pūlī ar kravas automašīnu, nogalinot 84 cilvēkus un ievainojot vairāk nekā 200.

«Cilvēki pierod pie auto avārijām, letālām slimībām, kuru nosaukumus kādreiz pat nezināja, tagad arī pie teroraktiem,» saka Taivāns.

Pēc viņa domām, Eiropa ir sadalījusies divās naidīgās kopienās – musulmaņu un pārējos. «Ne jau visi piedalās šajā karā, bet ikviens noskatās ar simpātijām pret vienu vai otru pusi.

Konfrontācijas stāvoklis Eiropā vājāks nekļūst

Tomēr nedaudz to mazina specdienestu darbība,» stāsta profesors. Viņš uzskata, ka multikulturālisma ideja ir izgāzusies un nespēj eksistēt. Semjuela Hantingtona un citu globālo procesu pētnieku piesauktā «civilizāciju sadursme», neraugoties uz kritiku no integrācijas politikas atbalstītāju puses, realizējas. «Nacionālo valstu vairs nav – valsts sapnis ir izsapņots! Dānija. Nīderlande, Anglija, Francija – tās ir daudznacionālas valstis. Arī Latvija ir divkopienu, nevis nacionāla valsts.

Kādreiz konfrontācijas līnija gāja pa robežām, tagad tā iet cauri valstij.

Palūkojieties, cik dažādas tautības un sektas ir, piemēram, Afganistānā, Indijā Pakistānā. Šīs ciltis karo cita ar citu. Tagad tās ir Eiropā, kas ir kļuvusi aziātiska,» pauž pētnieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu