Norāda uz trūkumiem topošajā VM plānā HIV izplatības ierobežošanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Vairākas nevalstiskās organizācijas (NVO), kas darbojas HIV izplatības ierobežošanas jomā Latvijā, norāda uz trūkumiem Veselības ministrijas (VM) izstrādātajā īstermiņa politikas plānošanas dokumentā «HIV infekcijas, seksuālās transmisijas infekciju, B un C hepatīta izplatības ierobežošanas rīcības plāns 2018.-2020.gadam».

Plāna papildinājumus un labojumus ministrijā kopīgi iesniegušas tādas NVO kā biedrība «Apvienība HIV.LV», «Agihas», «Latvijas sarkanais krusts», Baltijas HIV asociācija, biedrība «Papardes zieds» un «Dia+logs».

Viens no organizāciju iebildumiem par VM izstrādāto plānu saistīts ar to, ka, kaut arī patlaban Latvijā un pārējās Ziemeļu reģiona valstīs galvenais HIV izplatīšanās ceļš ir heteroseksuālajā populācijā, plānā paredzētās HIV testēšanas aktivitātes, galvenokārt, vērstas uz atsevišķām riskam pakļautām iedzīvotāju grupām, piemēram, ieslodzītajiem, narkotiku lietotājiem un seksuālo pakalpojumu sniedzējiem.

NVO aicina ministriju plānā iekļaut aktivitātes, kas vērstas uz heteroseksuālajai grupai piemērotāko testēšanas veidu - HIV skrīningu laboratorijās, iesaistot primārās veselības aprūpes sniedzējus.

Tāpat organizācijas norāda, ka profesionāļu kapacitātes celšanas un stigmas mazināšanas jomā būtiski virzīties no patlaban dokumentā iekļautās kampaņveidīgo un sporādisko aktivitāšu pieejas uz ilgtspējīgu un sistemātisku pieeju, sadarbībā ar vadošajām Latvijas augstskolām un citām izglītības iestādēm, paredzot HIV un asociēto infekciju jautājumu iekļaušanu līdzdiploma studiju programmās, kā arī veidojot ilgtspējīgas tālākizglītības programmas.

Organizācijas aicina ministriju 2019.gadā īstermiņa politiskās plānošanas dokumenta darbības laikā, izstrādāt ilgtermiņa politiskās plānošanas dokumentu HIV un asociēto infekciju izplatības ierobežošanas redzējumam valstī vismaz nākamajiem 5-10 gadiem.

Turklāt NVO satrauc, ka plānā aprakstītā starpsektoru sadarbība universālās un specifiskās profilakses jomā nenodrošina NVO iesaisti ilgtermiņā.

Jau ziņots, ka VM izstrādājusi īstermiņa politikas plānošanas dokumentu «HIV infekcijas, seksuālās transmisijas infekciju, B un C hepatīta izplatības ierobežošanas rīcības plāns 2018.-2020.gadam».

Ar plānu iecerēts izglītot sabiedrību par HIV, seksuālās transmisijas infekciju, B un C hepatīta inficēšanās riskiem un agrīnu diagnostiku, strādāt ar apzinātajām riska grupām, kā arī uzlabot profilaksi un terapiju ieslodzījuma vietās, Valsts probācijas dienestā un Iekšlietu ministrijas institūcijās.

Kopumā, lai realizētu pasākumus HIV infekcijas, seksuālās transmisijas infekciju, B un C hepatīta izplatības mazināšanai, kas sevī ietver papildus profilaktiskos, ārstnieciskos, atbalsta un izvērtēšanas pasākumus, no 2018.gada līdz 2020.gadam nepieciešams papildu valsts budžeta finansējums 73 496 636 eiro apmērā, tostarp 2018.gadā nepieciešami 16 580 504 eiro.

Nākamnedēļ, 3.aprīlī, plkst.13 VM plānota sabiedriskā apspriede par plānu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu