Eksperts: Krievijas atbilde uz teroraktu negatīvi atsauksies Latvijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Anton Vaganov / EPA

Ņemot vērā, ka Sanktpēterburgā uzturas Krievijas prezidents Vladimirs Putins, notikušais sprādziens metro nav nejaušība, bet plānota akcija ar noteiktu mērķi, TVNET apstiprināja ārpolitikas eksperti. Pēc viņu domām, Krievijas atbildi šodien Sanktpēterburgas metro stacijā nograndušajam sprādzienam pasaule pamanīs.

Lai gan pagaidām situācija ir neskaidra, nav izslēgts, ka teroristu pēdas vedīs Ziemeļkaukāza virzienā, sacīja Latvijas ārpolitikas institūta pētnieks Māris Andžāns. Sanktpēterburgas metro stacijā šodien ap 15.00 nogranda sprādziens, kurā nogalināti vismaz 9 cilvēki un ievainoti vairāk nekā 20. Viena no versijām: tā ir atriebība par Krievijas dalību Sīrijas konfliktā, saka Andžāns. Savukārt Rīgas Stradiņa universitātes lektors, starptautisko attiecību eksperts Māris Cepurītis min divus virzienus, kuros varētu skatīties specdienesti, - teroristiskais grupējums «Daesh» vai Čečenijas radikāļi. Tieši viņiem varētu tikt piedēvēts terorakts.

«Daudzi kaukāzieši ir devušies karot uz Sīriju un Irāku, tāpēc jau labu laiku ir bažas, kas notiks, kad viņi atgriezīsies. Lai gan Dagestānā un Čečenijā pastāv zināma brutāli ieviesta kārtība, nemiernieku grupējumu, kas būtu spējīgi sarīkot teroraktu, ir ne mazums,» turpina Andžāns.

Pēc viņa domām, Krievija izmantos situāciju, lai paziņotu Eiropai un Amerikai, ka īstais globālais drauds ir terorisms, kam, protams, ir grūti iebilst, bet tajā pašā laikā šie izteikumi varētu negatīvi ietekmēt situāciju Latvijā. Respektīvi,

Krievijai būs argumenti, kāpēc nav vērts sūtīt NATO spēkus uz pierobežu – Baltijas valstīm, bet jāmobilizē spēki cīņai ar teroristiem,

kas rada reālus draudus ne tikai Eiropā, bet arī Krievijā. Andžāns uzskata, ka Krievija pastiprinās arī represijas Ziemeļkaukāzā.

«Ikviena sabiedrība pret kuru vērsts terorakts, no saviem līderiem gaida konkrētu reakciju. Ņemot vērā, ka Krievijas politiskā elite pēdējā laikā akcentē militārās varenības un spēka ideju, nav izslēgts, ka atbildei būs militārs raksturs,» saka Cepurītis.

Tomēr, pēc viņa domām, simetriska atbilde ne vienmēr ir loģiska un vietā. Kā piemēru politikas pētnieks min teroraktu Bostonā, ko sarīkoja čečenu tautības brāļi, kas bija pašradikalizējušies un nebija saistīti ne ar vienu grupējumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu