Vējonis: Ukraina ir Eiropas drošības stūrakmens

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ukraina ir Eiropas drošības stūrakmens, tādēļ Latvijas un visas Eiropas interesēs ir demokrātiska, ekonomiski un militāri spēcīga Ukraina, šodien tiekoties ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko, sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Preses konferenci Latvijas prezidents sāka ar pateicības vārdiem Ukrainas prezidentam, sakot, ka abas valstis vēsturiski raksturo cieša sadarbība, un šī vizīte dos jaunu impulsu abu valstu divpusējām attiecībām.

Vējonis norādīja, ka būtiski turpināt Eiropas Savienības (ES) atbalstu Ukrainas valdības īstenotajām reformām, un uzslavēja Ukrainu par valdības līdz šim paveikto.

«Mēs ļoti labi izprotam, ka jebkura reforma ir sarežģīta, tādēļ esam gatavi dalīties ar savu pieredzi, lai palīdzētu Ukrainas valdībai šī reformas īstenot,» preses konferencē teica Latvijas prezidents.

Viņš ir pārliecināts, ka starptautiskajai sabiedrībai jāturpina atbalstīt Ukrainas centieni stabilizēt situāciju reģionā, un jāsaglabā solidaritāte

«Pirms trīs gadiem Krievijas īstenotā Krimas ankesija ir mainījusi drošības situāciju. Latvija nosoda šādu Krievijas soli un vienmēr esam iestājušies par Ukrainas teritoriālo integritāti un suverenitāti, un to darīsim arī turpmāk,» sacīja Vējonis.

Viņš uzsvēra, ka sankciju pārskatīšana Krievijai būs iespējama tikai tad, kad tiks izpildīta Minskas vienošanās.

«Tāpat kā starptautiskā sabiedrība, arī Latvija cer, ka Krievija būs ieinteresēta konflikta risināšanā un pārtrauks asinsizliešanu Ukrainā, bet praktiskās darbības pagaidām par to neliecina,» ar nožēlu sacīja Vējonis.

Latvijas prezidents atzīmēja, ka Porošenko vizīte Latvijā notiek ļoti zīmīgā laikā, jo aprit 25 gadi kopš Latvijas un Ukrainas diplomātisko attiecību nodibināšanas.

Uzrunājot klātesošos, Vējonis pauda cerību, ka jau šajā vasarā Ukrainas pilsoņiem būs iespējams bez vīzas apmeklēt Šengenas zonas valstis, kas būtu labs pamats cilvēku savstarpējo kontaktu stiprināšanai starp abām valstīm.

Vējonis arī norādīja, ka Ukraina tradicionāli ir bijis nozīmīgs tirdzniecības partneris, tādēļ Latvija ir ieinteresēta šīs jomas stiprināšanā.

Jau ziņots, ka vizītes laikā Latvijā Porošenko tiksies arī ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) un ieturēs darba pusdienas ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci (VL-TB/LNNK).

Savukārt viņa kundze Marina Porošenko atsevišķā programmā apmeklēs Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, Rīgas Ukraiņu vidusskolu un Vaivaru pamatskolu.

Ukrainas prezidents Latvijā ieradies pēc Vējoņa iepriekš izteikta ielūguma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu