«Patriotu spēlēs» Ameriks cer, ka Šadurskis beigs ākstīties

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aizvadītās ceturtās «Patriotu spēles». Šoreiz uz sarunām par un ap vēlēšanām un darbu iedzīvotāju labā tika aicināts Zaļo un zemnieku savienības mēra kandidāts Armands Krauze, kā arī Rīgas mēra Nila Ušakova («Saskaņa») vietnieks Andris Ameriks (Gods kalpot Rīgai). Diskutējot par izglītības jautājumiem, Ameriks pauda, ka izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis («Vienotība») beigšot ākstīties un ķersies klāt jomas sakārtošanai.

Atbildot uz žurnālista Māra Zandera uzdotajiem jautājumiem, abi politiķi pauda - lai arī ir darīts, lai sakārtotu bērnudārzu jautājumus, skolu tīklu, darāmie darbi ir. Krauze gan bija skeptiskāks, problēmas pastāv, nepieciešams domāt, kā celt pedagogu algas, kvalifikāciju, steidzami arī jāstrādā pie tā, lai bērnudārzi būtu pieejamāki.

Ameriks teica, ka pašvaldība daudz ir darījusi un plāno to darīt turpmāk. Mēra vietnieks arī pievērsās izglītības ministra kritizēšanai, piemēram, pašvaldība darot daudz, lai piemaksātu skolotājiem, lai viņiem būtu lielākas algas. «Ceru, ka Šadurskis beigs ākstīties un kaut ko izdarīs lietas labā,» kritisks bija Ameriks.

Savukārt Krauze pauda, ka pašlaik, lai arī ir strādāts pie bērnudārzu pieejamības, izdarīts nav pietiekami, viena no problēmām, bieži ir gadījumi, kad vecākiem bērni jāved no viena rajona uz otru, jo tuvējā apkaimē bērnudārzos vietu nav. Ievēlēšanas gadījumā ZZS plāno strādāt pie šīs problēmas risināšanas.

Tāpat Krauze akcentēja - lai arī pašvaldība piemaksā, summa nav pietiekama, jo Rīgā dzīvošana ir dārgāka kā citviet.

Septiņās Rīgas vidusskolās obligāto vidusskolas eksāmenu indekss ir zemāks par 30%, liecina pētījuma par optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveidi pirmā posma rezultāti.

Indekss pētījuma ietvaros veidots, summējot trīs obligāto centralizēto eksāmenu vērtējumus, iegūto rezultātu dalot ar skolā mācību gada sākumā norādīto 12. klašu skolēnu skaitu un vēl dalot ar trīs.

Vidusskolas obligāto eksāmenu indekss Rīgas skolās liecina, ka Rīgas 29.vidusskolā, Rīgas 54.vidusskolā, Rīgas 61.vidusskolā, Rīgas 15.vidusskolā, Rīgas 92.vidusskolā, Rīgas 65.vidusskolā un Rīgas 53.vidusskolā minētais indekss ir zemāks par 30%. Prezentējot pētījuma pirmos rezultātus, Šadurskis sacīja: ja šis indekss ir zemāks par 30%, tad jaunieši neiegūst nepieciešamo izglītības kvalitāti. Kā skaidroja ministrs, indeksa lielums atkarīgs ne tikai no skolēnu uzrādītajiem centralizēto eksāmenu rezultātiem, bet arī no skolēnu «atbiruma» mācību gada gaitā.

Savukārt Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) paudis, ka IZM veiktais pētījums par izglītības kvalitāti kontekstā ar skolu tīkla sakārtošanu pēc būtības ir viltojums un krāpšana. Viņa ieskatā, pat virspusēji analizējot pētījuma datus, var secināt, ka tas ir ne tikai neprofesionāls, bet pēc būtības «viltojums un krāpšana».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu