Čakša naudu veselības nozarei labprātāk iegūtu no jaunajām politikas iniciatīvām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste/LETA

Veselības ministre Anda Čakša papildus līdzekļus veselības nozarei labprātāk ņemtu no jaunajām politikas iniciatīvām atvēlamā finansējuma, nevis no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) medikamentiem palielināšanas.

13.aprīlī Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) esot izteikusi priekšlikumu Finanšu ministrijai (FM) izvērtēt samazinātās PVN likmes atcelšanu medikamentu un medicīnisko iekārtu piegādēm, ar nosacījumu, ka iegūtais finansējums pilnībā tiks novirzīts veselības nozarei.

Čakša šorīt telekanālā LNT atteicās detalizēti vērtēt šo ieceri, jo piedāvājums esot vēl jauns, neesot nācis no valdības iekšienes, līdz ar to esot vēl pamatīgi analizējams, īpaši vērtējot tā ietekmi uz medikamentu gala cenu.

Man ir svarīgi, kāda būs medikamentu gala cena, lai medicīna iedzīvotājiem nekļūtu mazāk pieejama, paziņoja ministre un uzsvēra, ka Veselības ministrijai (VM) aktuāli esot pretēji centieni - kā samazināt zāļu cenas, jo dažādās zāļu kategorijās esam dārgākā valsts Baltijā.

Politiķe atzina, - ja valdība pieņems lēmumu tikai par zāļu PVN palielināšanu, tad, protams, cenas pieaugs, tāpēc esot jāskatās, vai iespējams veikt arī citas darbības, kas savukārt pieaugumu ierobežotu. Līdz ar to arī ir dažādi varianti, kas par šīm PVN izmaksām «samaksās» - pacienti, medikamentu ražotāji un tirgotāji vai valsts. Piecenojums pie medikamentu cenas ir skaidro noteikts normatīvajos aktos, un ir jāpēta, kā izmantot šo mehānismu zāļu cenu limitēšanai, piebilda ministre.

Pēc Čakšas vārdiem, šī ideja vispār tiekot skatīta, jo veselības aprūpei ir nepieciešami ievērojami papildus līdzekļi, un ir neatbildēts jautājums, kur atrast nepieciešamo finansējumu. Taujāta, kāds būtu pašas ministres piedāvājums, kur ņemt naudu, Čakša izteicās, ka PVN maiņa medikamentiem neesot veiksmīgākā ideja un ir jāmeklē arī citi veidi, piemēram, no līdzekļiem jaunajām politikas iniciatīvām.

Es atbalstu medicīnas pieejamību, tātad iedzīvotājus, paziņoja politiķe.

Kā ziņots, FM vērtēs priekšlikumu atcelt samazināto PVN likmi medikamentiem un medicīnisko iekārtu piegādēm, tādējādi veselības nozare varētu iegūt papildus 83 miljonus eiro. FM sola, ka tādējādi «medikamentu gala cenas netiks ietekmētas».

Finanšu ministres Danas Reizniece-Ozolas (ZZS) padomnieks Jurijs Spiridonovs informēja, ka pēc LDDK priekšlikuma saņemšanas FM vērsusies pēc informācijas Valsts ieņēmumu dienestā un secināja, ka no samazinātajām PVN likmēm medikamentiem būtībā iegūstot tikai zāļu tirgotāji.

Spiridonovs solīja, ka FM kopā ar Veselības ministriju tuvāko nedēļu laikā izvērtēs LDDK priekšlikumu, bet jau sākotnējie aprēķini liecinot, ka samazināto PVN likmju atcelšana medikamentiem veselības nozarei nodrošinātu papildu 83 miljonus eiro.

Spiridonovs uzsvēra, ka samazināto PVN likmju atcelšana medikamentiem necels medikamentu gala cenu. «Lai zāļu cena nepieaugtu, mainīsim zāļu uzcenojuma politiku aptiekās, ko nosaka īpaši Ministru kabineta noteikumi,» informēja FM pārstāvis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu