Pabriks: pirmstermiņa vēlēšanas var dot arī pretēju efektu Mejas cerētajam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Lielbritānijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas var dot arī pretēju efektu premjerministres Terēzas Mejas cerētajam, intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» norādīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks (V).

Viena no versijām ir, ka Meja ar šīm vēlēšanām mēģinās sev iegūt labākas pozīcijas sarunām par «Breksitu», centīsies nostiprināt valdību ar politiķiem un ministriem, kas atbalsta Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Tomēr var panākt arī pretēju efektu, viņš norādīja. «Daļa Lielbritānijas pilsoņu ir pamodušies un redz, ka tas nav tas, ko viņi vēlas,» teica Pabriks, piebilstot, ka nevar izslēgt arī vēl vienu referendumu, gadījumā, ja vēlēšanās notiks vēl izteiktāks «pagrieziens pret «Breksitu»».

Pabriks vērtēja, ka šīs vēlēšanas bija pārsteigums daudziem analītiķiem un kopumā neliecina par stabilitāti kontinentā. «Eiropā pašreiz ir pietiekami daudz vēlēšanu,» viņš komentēja. «Bet konkrētajā gadījumā Mejai ir skaidrs, ka viņai nav pietiekama atbalsta ne sabiedrībā, ne parlamentā, ne - es pat teiktu - savā valdībā,» norādīja eiroparlamentārietis.

Viņš gan piebilda, ka nevar sniegt pārāk precīzas prognozēs dienu pēc paziņojuma, piebilstot, ka pēdējo gadu prognozes bijušas «ļoti slidenas».

«Kamēr «Breksits» objektīvi nav noticis, kamēr sarunas nav sākušās vai beigušās, es vienmēr pieļauju, ka ir arī variants kaut kādai reversai kustībai. Iznākums pašreiz joprojām ir pietiekami neskaidrs,» viņš uzsvēra.

Kā vēstīts, Lielbritānijas premjerministre Meja otrdien paziņoja par plānu 8.jūnijā rīkot parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, valstij gatavojoties sākt sarunas par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

«Mums ir vajadzīgas vispārējās vēlēšanas, un tās mums vajag tagad. Šobrīd mums ir vienreizēja iespēja to izdarīt (..) pirms sākas detalizētas sarunas,» paziņoja Meja.

Viņa norādīja, ka šobrīd valsts apvienojas, taču ne parlaments, apsūdzot opozīciju «politiskās spēlēs», kas traucē valstij «Breksita» sarunās.

Nākamajām vēlēšanām Lielbritānijā bija jānotiek 2020.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu