VM neapmierināta, ka nodokļu reformas plānā nav iezīmēts nozarei nepieciešamais finansējums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Veselības ministrija (VM) iebilst, ka nodokļu reformas plānā nav iezīmēts finansējums veselības nozares reformu īstenošanai.

Kā informēja VM pārstāvis Oskars Šneiders, ministrija izvērtējusi Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu projektu, kā arī sniegusi un izteikusi savus priekšlikumus.

Viens no priekšlikumiem ir straujāk celt akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem, elektroniskajās cigaretēs izmantojamajiem šķidrumiem un alkoholiskajiem dzērieniem, lai aizsargātu sabiedrības veselības intereses, proti, mazinātu riska faktorus saslimstībai ar sirds un asinsvadu slimībām, onkoloģiskajām un citām ne infekciju slimībām. «Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas un Pasaules Bankas rekomendācijām fiskālās politikas instrumentu pielietošana ir viens no visefektīvākajiem veidiem smēķēšanas izplatības un alkohola lietošanas mazināšanai sabiedrībā, jo īpaši jauniešu un cilvēku ar zemiem ienākumiem vidū, kuriem cena ir noteicošais faktors», norāda VM.

Tāpat rosināts noteikt, ka akcīzes nodokļa likme bezalkoholiskajiem dzērieniem ir vienāda ar akcīzes nodokļa minimālo līmeni alum, to nepārsniedzot.

Šneiders informēja, ka VM neatbalsta attaisnoto izdevumu par ārstniecības un izglītības pakalpojumiem ierobežojumu noteikšanu. Ņemot vērā, ka 40% no kopējiem izdevumiem veselības aprūpei tiek segti no privātiem iedzīvotāju tiešajiem maksājumiem, ierobežojumu noteikšana palielinātu maksājumu slogu Latvijas iedzīvotājiem. «Iniciatīva būtu atbalstāma vienīgi tad, ja ievērojami tiek palielināta veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība nodokļu maksātājiem,» piebilst VM.

Tāpat VM norāda, ka saistībā ar plānoto akcīzes nodokļa palielinājumu degvielai, nepieciešams rast kompensējošu mehānismu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbības nodrošinājumam.

Savukārt, vērtējot minimālās algas palielināšanu, VM uzskata, ka nepieciešams papildu finansējums ārstniecības personām darba samaksas palielinājumam ar skalas izlīdzināšanu, ievērojot atšķirības starp dažādu kvalifikācijas grupu ārstniecības personām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu