Radiologi: plāns mazināt medicīnas iekārtu amortizācijas izmaksas - nedarbojas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Samazinātā amortizācijas tarifa pamatuzdevumi bija kompensēt mazo atalgojumu ārstiem un nodrošināt esošo iekārtu uzturēšanu, kā arī tehnikas atjaunošanu, taču pēc tarifa samazināšanas nevienu no šiem uzdevumiem nav iespējams veikt, sacīja Latvijas Radiologu asociācijas un Latvijas Ultrasonogrāfistu asociācijas prezidente Maija Radziņa.

Viņa norādīja, ka patlaban piepildās, tas par ko asociācija iepriekš jau brīdināja, proti, samazinot finansējumu, samazinās pakalpojuma pieejamība un būs arvien grūtāk atrast ārstus, kas būs gatavi par šādu finansējumu veikt radioloģiskos izmeklējumus.

Radziņa skaidro, ka Veselības ministrijas (VM) izvēlētais ceļš nevis pārskatīja kopējo atalgojuma sistēmu, bet tīri mehāniski samazināja ciparus vienas tabulas kolonnā, neskatoties, kā tas izmaina ciparus kopumā. «Nekādi nevaram saprast kādu labumu dod naudas atņemšana vieniem medicīnas darbiniekiem, lai pārceltu to kaut kur citur, ja sistēma paliek tā pati vecā un tajā kopumā katastrofāli trūks nauda,» pauda Radziņa.

Viņa norādīja, ka, iespējams, tarifu samazināšanas mērķis bija poliklīnikās samazināt radioloģisko izmeklējumu pieejamību, tomēr esot skaidrs, ka slimnīcas nespēs to kompensēt un to uzdevums arī nav nodarboties ar ikdienas profilaktiskajiem izmeklējumiem, ko pacientiem var nodrošināt poliklīnikās.

Pēc asociāciju prezidentes teiktā, diagnostika sastāv no ļoti daudziem elementiem, ne tikai no izmeklējuma procedūras - tā sākas ar reģistratūru, kur pacients pierakstās, ar apkalpojošo personālu, kas apkalpo pacientus un iekārtas, tehnisko bāzi, arhivēšanu un daudziem citiem elementiem, bez kuriem nebūtu iespējams veikt arī pašu izmeklējumu un parādīt pacientam rezultātus. Pacients vēlas saņemt diagnozi un tikt līdz ārstēšanai, bet par esošo finansējumu to nav iespējams īstenot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu