Mūrniece: Latvijai bijuši sasniegumi un krīzes, bet izrāviens vēl sekos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Twitter@Jekaba11

Latvijas tautsaimniecībā kopš neatkarības atjaunošanas ir izdevies īstenot grandiozas pārmaiņas, lai gan šajā ceļā pārdzīvotas arī krīzes un pieļautas kļūdas, taču izrāviens vēl sekos, ceturtdien uzrunā Saeimas svinīgajā sēdē par godu Latvijas neatkarības atjaunošanas 27.gadadienai, teica parlamenta priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Viņa aicināja politiķus strādāt tā, lai cilvēki varētu uzticēties viņu lēmumiem un justu, ka lēmumi pieņemti sabiedrības interesēs.

Viņa norādīja, ka jābūt lepniem par līdz šim īstenotajām pārmaiņām Latvijas tautsaimniecībā, mērojot ceļu līdz Eiropas Savienības ekonomiskajā telpā integrētai atvērtai ekonomikai. Taču šajā ceļā pārdzīvotas arī krīzes un pieļautas kļūdas, par kurām turpinām maksāt. Lielākais izaicinājums, pie kura vēl nopietni jāstrādā, ir lielākas drošības sajūtas radīšana cilvēkos par savu nākotni, uzsvēra Mūrniece.

«Valdībai ir īstais brīdis apliecināt sabiedrībai, ka izrāviens būs, mēs zinām, kā to panākt, un ieguvēji būs visi,» sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Savā runā Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka latvieši gadu desmitu laikā ir parādījuši spēju izšķirošos brīžos vadīt savu vēsturisko likteni. «Tas ir gara spēks, kas latviešus vienmēr ir darījis stiprus, un ko neviens nekad nav spējis uzvarēt. Tas ir mūsu spēks un griba, kas liks Latvijai pastāvēt mūžam un saulei Latvijas ģerbonī nekad nenorietēt,» sacīja Mūrniece.

Viņa atgādināja, ka pirms 27 gadiem izdevās atjaunot principus un vērtības, ko Latvija pamatos ielika 1918.gada 18.novembrī. Divas reizes laikmetu gaitā ir nelokāmi izdevies apliecināt Latvijas tautas valstsgribu un spēju uzņemties atbildību par savu valsti. «Tas, kas vieno un mobilizē mūsu tautu un liek saglabāt etnisko identitāti cauri gadsimtiem, ir tas viss, ko cilvēkam neviens un nekad nevar atņemt - tēvzemes mīlestība, mūžīgais ceļš uz mājām, senču mantojums un piederības sajūta,» teica Mūrniece.

Savā uzrunā Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka šis gads valsts ekonomikā iesācies labi, tostarp nozarēs ar augstu pievienoto vērtību. Pēc viņas teiktā, Latvijai jāmēro ceļš, orientējoties uz gudrajām tehnoloģijām, nelieliem, bet vērtīgiem uzņēmumiem, kas spēj savus ražojumus eksportēt. «Latvijā radītie produkti ir inovatīvi, konkurētspējīgi un izcili,» uzsvēra Mūrniece, atgādinot, ka visu, kas Latvijā ir labs, izdevies radīt pašiem un ir jāapzinās, jāaudzē un jārāda sava varēšana.

Saeimas priekšsēdētāja klātesošajiem atgādināja, ka pasaule patlaban ļoti mainās. Arī Latvija sastopas ar 21.gadsimta izaicinājumiem, tostarp Krievijas agresiju Ukrainā un Krimas okupāciju, Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) jeb «Brexit» un Kremļa centieniem vājināt Eiropas vienotību, ietekmēt vēlēšanas Rietumu demokrātijas valstīs, iedzīvotāju migrāciju visā pasaulē. Tāpat Latvijas valsts sastopas ar nekonvencionāliem drošības riskiem, netradicionālām politikas veidošanas metodēm un jaunu politikas uztveri. «Jāsaprot šie procesi, mums jāmācās tos pārvaldīt un jāzina, kā aizsargāsim Latviju mūsu valsts pastāvēšanas otrajā gadsimtā,» teica Saeimas priekšsēdētāja.

Mūrniece uzsvēra, ka gan militāra, gan nemilitāra uzbrukuma gadījumā Latvija pretosies un nepadosies. Viņa pauda gandarījumu, ka gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju ir apliecinājuši gatavību ar ieročiem rokās aizstāvēt Latviju, tāpat, kā to apliecinājuši Latvijas sabiedrotie NATO. «Mēs paši esam radījuši Latvijas valsti, atjaunojuši tās neatkarību un paši nodrošināsim tās pastāvēšanu mūžos,» noslēgumā sacīja Mūrniece.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu