Ārpolitikas eksperts: Ko Latvijai nozīmē Makrona uzvara Francijas prezidenta vēlēšanās?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Ar centrisko Emanuela Makrona uzvaru pār galēji labējo Marinu Lepēnu ir noslēgusies Francijas prezidenta vēlēšanu otrā un arī beidzamā kārta. Daudzu komentāru, iemeslu, potenciālo izmaiņu un eiro skepticisma burzmā, otrajā plānā ir palicis jautājums par dziļākas ES integrācijas nozīmi,» uzskata Latvijas Ārpolitikas institūta direktora vietnieks un Rīgas Stradiņa Universitātes lektors Kārlis Bukovskis.

Eksperts norāda, ka būtiska un mazāk pamanīta ir E. Marona pozīcija attiecībā uz ES nākotni. Ja M. Lepēna uzsvēra, ka ES nav nākotnes un pārliecināti pastāvēja uz Francijas izstāšanos no tās, tad E. Makrona pozīcija ir «vairāku ātrumu» Eiropai labvēlīga.

«Prezidents ir par dziļāku Eiropas integrāciju un bloka nostiprināšanu, kas ir pierādījies caur viņa atbalstu gan eiro zonas budžetam, gan arī atsevišķam Eiropas valstu formējumam Eiropas Parlamenta ietvaros,» skaidro Kārlis Bukovskis, norādot, ka pilnu jaunā prezidenta ietekmi uz politiskajiem procesiem mēs varēsim vērtēt pēc jūnijā gaidāmajām Francijas parlamenta vēlēšanām.

«Šobrīd arī Latvijai ir jāsāk domāt par dziļāku integrāciju ES un mūsu lomu tajā. Cik interesanta «vairāku ātrumu» Eiropa ir Latvijai?» Eksperts atgādina, ka vairāku ātrumu Eiropas koncepta izstrāde vairumā valstu raisa neapmierinātību un nepatiku. Ko tas nozīmē mums un kā tas attīstīsies ES līmenī, redzēsim jau drīzumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu