Valsts amatpersonām brīvību simbolizē Satversme, valsts valoda un izglītība

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Otrdien Eiropas dienas ietvaros liepu alejā pie Ministru kabineta valsts amatpersonas atzina, ka viņiem brīvību simbolizē Latvijas republikas Satversme, valsts valoda un izglītība.

Uzrunājot pasākuma apmeklētājus, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis atzina, ka pagājušajā nedēļā, 4.maijā, tika ievadītas valsts simtgades svinības, bet 9.maijā turpinās Eiropas dienas svinības.

«Šodien, 9.maijā, Latvijā svinam brīvību, ko nodrošina Eiropas savienība (ES) - iespēju ceļot, mācīties, strādāt un veidot biznesu. Tās ir vērtības, kas svarīgas arī mūsu jaunatnei, lai pierādītu sevi,» uzsvēra Citskovskis.

Arī aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) sacīja, ka jauniešiem ir jāizmanto ES piedāvātās iespējas. Tajā pašā laikā Bergmanis uzsvēra, ka kopumā Latvija vēlas drošību un, lai to nodrošinātu, nepieciešama solidaritāte.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka viņam brīvību simbolizē Latvijas Republikas Satversme. Ministra ieskatā, dalība ES Latvijai ļauj attīstīt savas tiesības un kultūru, kā arī nostiprināt latviešu valodu kā vienu no oficiālajām Eiropas valodām.

Veselības ministre Anda Čakša sacīja, ka viņai vārds brīvība nozīmē zināšanas un veselību. «Lai kaut ko sasniegtu, ir nepieciešama gan fiziskā, gan garīgā brīvība,» uzsvēra veselības ministre.

Savukārt izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) atzina, ka viņam brīvības simbols ir valsts valoda. «Bez latviešu valodas nav latviešu tautas, bet bez latviešu tautas nav Latvijas,» piebilda Šadurskis.

2011.gada Eiropas cilvēkam Latvijā, arhibīskapam Zbigņevam Stankevičam brīvību simbolizē Latvijas baltā cielava. «Cielaviņa nav aristoktrātisks, bet vienkāršs putns, tomēr cielava ir tikpat izsmalcināta, kā Latvijas dvēsele. No ārpuses tā ir robusta, tomēr to iepazīstot, atklājas, cik tā ir smalka,» teica Stankēvičs.

Jau ziņots, ka otrdien tiek svinēta Eiropas diena. 1950.gada 9.maijā, kad Eiropu pēc Otrā pasaules kara bija sadalījis dzelzs priekškars, Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmans aicināja Eiropas valstis apvienot ieroču ražošanā būtiskās ogļu un tērauda nozares. Šī ideja kalpoja par pamatu ES izveidošanai un kopš 1985.gada 9.maiju svin kā Eiropas dienu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu