Vējonis: Polijas ieguldījums Latvijas drošībā ir ļoti svarīgs un simbolisks

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Polijas ieguldījums Latvijas drošībā ir ļoti svarīgs un simbolisks, tādēļ Latvija augstu novērtē Polijas līdzdalību mūsu valstī izvietotajā NATO daudznacionālo spēku bataljonā, šodien Varšavā, tiekoties ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu, sacīja Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

«Polijas līdzdalība Latvijā izvietotajā NATO daudznacionālo spēku bataljonā apliecina, ka mūsu valstīm ir vienota nostāja attiecībā uz globālajiem un reģionālajiem drošības izaicinājumiem,» paziņoja Vējonis, uzsverot, ka galvenā prioritāte ir NATO Varšavas samita lēmumu īstenošana un NATO daudznacionālo spēku bataljona ātra izvietošana Latvijā.

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Valsts prezidenta kancelejā, Vējonis pateicās Polijai par līdzdalību NATO gaisa patrulēšanas misijā, kā arī par atbalstu NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra darbībai Rīgā.

«Pirms gandrīz 100 gadiem, Latgales atbrīvošanas cīņās 1920.gadā, Latvijas un Polijas karavīri cīnījās plecu pie pleca, lai sakautu lieliniekus. Sarežģītu izaicinājumu laikos Polija un Latvija ir bijušas kopā. Tas bija ļoti svarīgi mūsu kopīgajai drošībai pirms 100 gadiem, un tas ir tikpat svarīgi arī šodien,» teica Vējonis.

Viņš uzsvēra, ka Polija ir viena no Latvijas svarīgākajām tirdzniecības partnerēm, un novērtēja ciešo sadarbību reģionālās enerģētikas un transporta infrastruktūras attīstībā. Tāpat Vējonis sagaida Polijas un Baltijas valstu ciešu sadarbību «Rail Baltica» projekta īstenošanā. «»Rail Baltica» ir reģionā lielākais un nozīmīgākais infrastruktūras projekts, kas ievērojami uzlabos mobilitāti reģionā, uzlabos drošību un veicinās tirdzniecības sakarus,» piebilda Latvijas Valsts prezidents.

Vējonis norādīja, ka Polija ir ļoti svarīgs partneris Baltijas valstīm, savienojot tās ar Eiropas tirgu, piedāvājot alternatīvus dabasgāzes piegādes ceļus un veicinot enerģētisko drošību, tādēļ Polijas un Lietuvas gāzes starpsavienojuma izbūve ir ļoti nozīmīga. «Svarīgi arī nākotnē nodrošināt enerģētikas sinhronizāciju starp Baltijas valstīm un pārējo Eiropu, lai nodrošinātu stabilas energoresursu piegādes, vienlaikus atslēdzoties no Krievijas energoresursu piegādes sistēmas,» uzsvēra Latvijas Valsts prezidents.

Latvijas un Polijas prezidentu sarunās tika apspriesti Eiropas Savienības (ES) aktuālie jautājumi, apliecinot vienotas abu valstu intereses attiecībā uz ES daudzgadu budžetu pēc 2020.gada. Latvija un Polija arī vēlas, lai ES un Lielbritānijas starpā tiktu uzturētas pēc iespējas ciešākas saites.

«Mūsu kopīgais mērķis ir droša un spēcīga Eiropa. ES attīstības vīzija un stratēģiskais virziens ir dalībvalstu rokās. Latvija turpinās aktīvi iesaistīties šajās diskusijās. Mums ir jādara viss iespējamais, lai Romas samitā pieņemtie lēmumi tuvākajos gados dotu rezultātus un attaisnotu mūsu iedzīvotāju cerības,» sacīja Vējonis.

Tikšanās laikā Vējonis uzaicināja Polijas prezidentu ierasties Latvijā nākamgad, kad tiks atzīmēta valsts simtgade. Vizītes laikā Varšavā Latvijas Valsts prezidents tiekas arī ar Polijas Sejma priekšsēdētāju Mareku Tadeušu Kuhčiņski un Senāta priekšsēdētāju Staņislavu Karčevski.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu