Rinkēvičs: Krievijai steidzami jāizmeklē informācija par personu vajāšanām Čečenijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Krievijas institūcijām steidzami un pamatīgi ir jāizmeklē informācija par personu, īpaši ar citādu seksuālo orientāciju, spīdzināšanu un vajāšanu Čečenijā un jānodrošina to drošība visā reģionā, šodien piedaloties Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē Briselē sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), viņš norādīja, ka šīs informācijas izmeklēšana un personu drošība izriet no Krievijas kā Eiropas Padomes (EP) un starptautisko konvenciju dalībvalsts pienākumiem. Tāpat ministrs aicināja gaidāmajā EP sesijā Kiprā ES ministrus aktualizēt cilvēktiesību pārkāpumus Krievijā.

Savukārt ES dalībvalstu un Ukrainas ārlietu ministru darba brokastīs Rinkēvičs uzsvēra, ka ES jāturpina demonstrēt vienotība pret Krievijas agresiju Ukrainā, saglabājot sankcijas līdz pilnīgai Minskas vienošanās izpildei. Ministrs norādīja, ka ir nepieciešams arī turpmāks starptautiskās sabiedrības atbalsts Ukrainas reformu procesam un Ukrainas politiskā vēlme turpināt iesāktās reformas.

Tikmēr, diskutējot par Austrumu partnerību, Rinkēvičs aicināja to uzturēt augstu ES darba kārtībā un nodrošināt tālāku līdzšinējās politikas attīstību. «Jāturpina Rīgas samita lēmumu īstenošana un Austrumu partnerība jāuztur kā vienots politisks ietvars visiem partneriem. Vienlaikus svarīgi ievērot diferenciāciju un domāt, kā varam virzīties uz priekšu ar ambiciozākajām valstīm, īpaši veicinot sadarbību tādās jomās kā tirdzniecība,» sacīja ministrs.

Viņš pozitīvi vērtēja līdzšinējo ES atbalstu partnervalstīm, nodrošinot vienkāršotus ceļošanas noteikumus uz ES un atceļot muitas nodokļus tirdzniecībai, piebilstot, ka tieši partnervalstu iedzīvotāji ir galvenie Austrumu partnerības sniegtā atbalsta saņēmēji, un iedzīvotājiem arī turpmāk jābūt Austrumu partnerības politikas centrā. Ministrs ir pārliecināts, ka Austrumu partnerības samitā, kas 2017. gada novembrī notiks Briselē, jāuzstāda reālistiski mērķi partnervalstīm un tālākajam Austrumu partnerības virzienam.

Savukārt diskusijā par ES-Āfrikas attiecībām Rinkēvičs uzsvēra, ka efektīvai cīņai pret kopīgajiem izaicinājumiem terorisma, migrācijas, ekonomikas attīstības un klimata pārmaiņu jomā, ir nepieciešama ciešāka sadarbība divpusējā līmenī un starptautiskajos formātos.

Ārlietu ministrs aicināja izmantot 2017. gada novembrī gaidāmo ES-Āfrikas samitu, lai stiprinātu partnerību un noteiktu konkrētus pasākumus, kas veicami, lai sekmētu stabilitāti un ekonomisko izaugsmi abos kontinentos. Tāpat viņš pauda Latvijas atbalstu ES-Āfrikas samita galvenajai tēmai «Jauniešu iespējas», kas ir būtiska jauniešu nodarbinātības veicināšanai Āfrikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu