VM: Situācija ar algām stacionāros tuvojas kritiskajai robežai; trūkst darbinieku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Situācija saistībā ar darba samaksu stacionārajā sektorā tuvojas kritiskajai robežai, teica Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders.

Viņš skaidroja, ka Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā cilvēkresursu nodrošinājums patlaban ir pietiekams, taču nepieciešams ilgtermiņa risinājums. Ilgākā laika posmā stacionārajā sektorā varētu rasties situācijas, kad nav iespējams nodrošināt personālu.

Pēc Šneidera paustā, patlaban situācija slimnīcās tik slikta nav, un darba pārplānošana Stradiņa slimnīcā nenozīmē, ka palīdzības sniegšana būtu traucēta, proti, gan neatliekamā palīdzība tiek nodrošināta pilnā apmērā, gan arī plānveida palīdzība tiek sniegta.

Vienlaikus VM pārstāvis sacīja, ka arī slimnīcas raugās savās iespēju robežās personālu izmanot un attiecīgi operācijas nodrošināt tā, lai darba spēks un cilvēkresursi tiktu izmantoti maksimāli optimāli.

Šneiders atgādināja, ka veselības aprūpes sistēmas reformā ir sadaļa, kurā ietverti jautājumi gan par personu skaita plānošanu, gan jauno ārstu apmācību, gan par ārstniecības personāla atalgojuma palielināšanu kā vienu no prioritāri risināmajiem jautājumiem.

Kā ziņots, Stradiņa slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle iepriekš informēja, ka slimnīca darbinieku trūkuma dēļ pārplāno daļu operāciju. Viņa norādīja, ka

dažas no operācijām var tikt pārplānotas dienas citā laikā, kā arī gaidāmās operācijas var tikt pārceltas par mēnesi.

Vienlaikus slimnīcas galvenais ārsts Arnolds Atis Veinbergs norādīja, ka Stradiņa slimnīca tāpat kā daudzas veselības aprūpes iestādes valstī sastopas ar cilvēkresursu, īpaši medicīnas māsu, nodrošinājuma nepietiekamību, taču slimnīca risina situāciju, optimizējot esošo cilvēkresursu noslodzi, tostarp turpinot jau gada sākumā uzsākto darbu pie operāciju zāļu plānošanas uzlabošanas.

Tāpat Sīle pavēstīja, ka

slimnīcā trūkst 100 māsu, tostarp anestezioloģijas un operāciju māsu, kā arī 58 māsas palīgu-sanitāru, vienlaikus norādot, ka ārstu-speciālistu trūkums neesot tik izteikts,

bet tiek meklēti anesteziologi, zobārsti, kā arī ķirurgi dežūrposteņos Neatliekamās medicīnas centrā.

Tāpat vēstīts, ka Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) piecos stacionāros ir 77 vakantas vietas ārstiem, 105 vakances māsām un 21 - māsu palīgiem, aģentūrai LETA pavēstīja slimnīcas pārstāve Aija Lietiņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu