Vanaga: Nav pieļaujama eksāmena noplūdē vainīgā neatrašana

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste / LETA

Latviešu valodas eksāmena domraksta tematu noplūdē vainīgā neatrašana nav pieļaujama, uzskata Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Vanaga aģentūrai LETA norādīja, ka, lai arī tiek pausts, ka domrakstu tematu noplūde stundu pirms eksāmena rakstīšanas nedodot lielas priekšrocības, šajā gadījumā ir runa par likuma pārkāpumu. «Vienalga, vai tā ir stunda vai pusotra. Tas ir likuma pārkāpums, par kuru vainīgajam jāuzņemas atbildība,» sacīja Vanaga.

Arodbiedrības vadītāja uzsvēra, ka Valsts policijai ir jāizmeklē šis gadījums, pierādot personas vainu. «Ja šādas lietas nespējam pierādīt, tad kā mēs varam par citām lietām runāt,» atsaucoties uz izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (V) vaicājumu par Valsts policijas spēju savākt pietiekami daudz pierādījumu pret vainīgo, teica LIZDA priekšsēdētāja.

Viņasprāt, vainīgās personas neatrašana nav pieļaujama, jo tas var radīt precedentu, kas varētu apdraudēt turpmāko eksāmenu norisi.

Vērtējot iespēju mainīt eksāmenu norisi, Vanaga pauda, ka tā būtu jāmodernizē, līdz ar to ideja eksāmenu uzdevumus līdz skolām nogādāt digitālā veidā esot uzskatāma par pieņemamu.

«Mūsdienās tehnoloģiju attīstības laikā jābūt iespējām laikmetīgāk risināt eksāmenu sistēmu. Jādomā, kā modernizēt šo procedūru. Kāpēc tiešām nevarētu digitāli? No ministrijas tik daudz līdzekļu tiek ieguldīts informācijas tehnoloģiju attīstībā izglītības sektorā,» uzsvēra Vanaga.

Kā ziņots, 16.maijā pirms centralizētā eksāmena latviešu valodā bija noplūduši tā trešās daļas jeb domraksta temati. VISC norādīja, ka temati tikuši laikus mainīti pret rezerves variantiem, tādējādi netraucējot eksāmena norisi. Taču pēcpusdienā kļuva zināms, ka, iespējams, ne visi skolēni, neskatoties uz VISC norādījumiem, saņēmuši rezerves variantus. Vēlāk tapa zināms, ka esot noplūduši arī rezerves domraksta temati.

Notikušā izmeklēšanā iesaistīta Valsts policija.

Šorīt Šadurskis intervijā LTV «Rīta panorāmā» norādīja, ka latviešu valodas domraksta tematus pirms centralizētā eksāmena varētu būt nopludinājusi viena persona, kura šādi rīkojusies, drīzāk vēloties negodprātīgi palīdzēt kādam radiniekam vai paziņam, nevis nopelnīt.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu