Irānas lielākās pilsētas nonāk reformistu kontrolē

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Irānas reformistu un mēreno koalīcija nākusi pie varas vairākās Irānas lielākajās pilsētās, liecina pirmdien publiskotie rezultāti. Līdz ar šīm uzvarām tiek pārvilktas politiskās kartes robežas un paplašinās atbalsts prezidenta Hasana Ruhani pārvēlēšanai.

Koalīcijas kontrolē šobrīd ir sešas lielākās Irānas pilsētas, arī galvaspilsēta Teherāna, ar šiītu svētvietām pazīstamā Mešheda, kas ir otra lielākā pilsēta valstī, un tūristu iecienītā Isfahāna.

Vairums lielo pilsētu līdz šim bija konservatīvo rokās, tomēr piektdienas vēlēšanu iznākums liecina, ka reformistu nometnes jaunā taktika palīdzējusi tiem pārvarēt sistēmas šķēršļus.

«2013.gadā mēs uzvarējām prezidenta vēlēšanās, bet ne pilsētu padomēs. Šogad mums ir panākumi kā vienās, tā otrās,» laikrakstam «Aftabe Yazd» atzina bijušais Mešhedas reformistu likumdevējs Ali Tadžerinija.

Reformisti apvienoja spēkus ar centristu frakciju, kad represijās pēc 2009.gada protestiem kustība nopietni tika vājināta.

No tās līderiem divi joprojām atrodas mājas arestā, bet kustības krustēvam eksprezidentam Mohammadam Hatami aizliegts parādīties medijos.

Tomēr Hatami ietekme ir spēcīga, un viņš, paužot atbalstu mērenajam garīdzniekam Ruhani, sekmējis viņa uzvaru pār stingrā kursa kandidātu Ebrahimu Raisi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu