Vējonis: Valdībai jāmeklē skaidrs un ilgtspējīgs papildu finansējuma avots veselības aprūpei

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Valstij ir jānodrošina iedzīvotāju vajadzības pēc kvalitatīvas un pieejamas veselības aprūpes, tāpēc valdībai jāmeklē skaidrs un ilgtspējīgs papildu finansējuma avots, tiekoties ar veselības ministri Andu Čakšu, sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

(Pievienota 5.-7.rindkopa.)

Valsts prezidents un ministre tikās, lai pārrunātu aktualitātes veselības nozarē, tai skaitā veselības aprūpes finansēšanas jautājumus. Vējonis uzsvēra, ka veselības aprūpes reforma ir viens no šīs valdības svarīgākajiem uzdevumiem un nepieciešams mainīt iedzīvotāju attieksmi pret veselības uzturēšanu, kā arī sakārtot un finansēt tādu sistēmu, kas nodrošina kvalitatīvu veselības aprūpi.

«Vienlaikus sabiedrības veselību raksturojošie dati rāda, ka jāpievērš lielāka uzmanība ne tikai ārstniecības jautājumiem, bet arī veselības veicināšanai, slimību profilaksei un rehabilitācijas procesam. Šajā jomā liela atbildība jāuzņemas arī katram cilvēkam pašam,» teica Vējonis.

Savukārt Čakša informēja, ka veselības aprūpes sistēmas reformas ietvaros plānots veikt virkni pasākumu ar mērķi uzlabot sabiedrības veselības rādītājus.

Čakša uzsvēra nepieciešamību būtiski palielināt ārstniecības personu darba samaksu, lai motivētu speciālistus darbam neatliekamajā medicīniskajā palīdzībā, informēja Veselības ministrijā. Veselības ministre arī iepazīstināja Valsts prezidentu ar nozares pārraudzības procesu īstenošanas gaitā veiktajiem efektivizācijas pasākumiem, pārskatot finansējuma sadalījumu un izlietojumu, piemēram, pārskatot tarifus un apmaksas nosacījumus.

Abas amatpersonas pārrunāja aktualitātes veselības nozarē un sagatavoto veselības aprūpes sistēmas reformu plānu. Tāpat tika apspriests cilvēkresursu nodrošinājums veselības nozarē un ārstniecības personu protesti saistībā ar Ārstniecības likumā noteikto pagarināto normālo darba laiku.

Atbilstoši veselības aprūpes reformas plānots veikt virkni pasākumu ar mērķi uzlabot sabiedrības veselības rādītājus, pilnveidot veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju tīklu, veicināt veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāti neatkarīgi no pakalpojuma saņemšanas vietas, risināt cilvēkresursu problēmas nozarē un attīstīt stratēģisku pieeju veselības aprūpes pakalpojumu iepirkšanā, norādīja veselības ministre.

Kā ziņots, šodien Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) vadītā Veselības darba grupa turpina spriest par finansējumu veselības nozarei. Sēde sākās plkst.16.

Pagājušajā nedēļā pēc divu stundu garas sēdes Veselības darba grupa vienojās, ka visticamākais veselības nozares finansējuma avots būs veselības aprūpes sasaite ar nodokļu nomaksu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu