Rimšēvičs: Valsts obligātā veselības apdrošināšana ir labs sākums nozares finansējumam ilgtermiņā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Iecere ieviest valsts obligāto veselības apdrošināšanu ir vērtējama kā labs sākums Latvijas veselības nozares ilgtermiņa finansējuma nodrošināšanai, sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

«Iecere ieviest valsts obligāto veselības apdrošināšanu vērtējama kā labs sākums Latvijas veselības nozares ilgtermiņa finansējuma nodrošināšanai un finansējuma izlietošanas pārraudzības sakārtošanai. Ir gandarījums, ka Latvijas Bankas izteiktā ideja ir sadzirdēta un atbalstīts risinājums, kas ļaus atrast nepieciešamos līdzekļus gan cienīga mediķu atalgojuma nodrošināšanai, gan citām neatliekamām nozares vajadzībām,» sacīja Rimšēvičs.

Viņš arī norādīja, ka iecerētajam veselības aprūpes finansēšanas modelim nebūs negatīvas ietekmes uz valsts nodokļu sistēmu, kā arī tas veicinās iedzīvotāju vēlmi vairāk domāt par savu veselību.

Tāpat Latvijas Bankas prezidents prognozēja, ka pieaugs mazturīgo iedzīvotāju iespējas saņemt medicīnisko aprūpi, kas pašlaik ir apgrūtinātas, jo Latvijā «de facto» ir maksas medicīna, bet bezmaksas veselības aprūpē vērojamas kvotas, garas rindas un speciālistu nepieejamība.

«Novirzot iedzīvotāju maksājumus valsts apdrošināšanas sistēmā, nauda tiks tērēta daudz efektīvāk un būtiski pieaugs veselības pakalpojumu pieejamība, kā arī vienlaicīgi palielināsies solidaritāte starp dažādām iedzīvotāju grupām,» uzsvēra Rimšēvičs.

Jau vēstīts, ka Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) vakar pēc Veselības darba grupas sēdes žurnālistiem sacīja, ka tiks vērtēta iespēja Latvijā ieviest valsts veselības apdrošināšanu.

Pēc Kučinska paustā, jaunākais plāns paredz, ka ikviens iedzīvotājs būtu apdrošināts un, ja valdība negrib pazaudēt atbalstu no Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, koalīcijai tiks piedāvāts variants apdrošināšanas polises summu noteikt konstantu, piemēram, 20 eiro mēnesī.

Darba grupa sliecoties atbalstīt priekšlikumu apdrošināšanas polisei noteikt konkrētu summu, taču tas nenozīmējot, ka šo summu nevarēs diferencēt. «Man liekas, ja tādu [sistēmu] ievieš, tad ir vajadzīga diferenciācija. Mēs nevaram likt maksāt 20 eiro cilvēkiem, kuri legāli un godīgi stādā, bet nevar to nomaksāt,» teica Ministru prezidents.

Pēc Kučinska paustā, Lietuvā un Igaunijā, kur valsts apdrošināšanas sistēma jau pastāv, tā tiek uzraudzīta, iesaistot arodbiedrības un darba devējus. Viņaprāt, līdzīgi varētu notikt arī Latvijā.

Tāpat ziņots, ka Latvijas Banka pērn vasarā nāca klajā ar ierosinājumu Latvijā ieviest obligātās veselības apdrošināšanas modeli ar privāto un valsts apdrošinātāju iesaisti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu