«Delna» Straumes kandidatūru vērtē pozitīvi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatam virzītā Militārās izlūkošanas un drošības dienesta (MIDD) vadošās amatpersonas Jēkaba Straumes pieredze varētu labi kalpot korupcijas apkarošanas funkcijām un pierādījumu iegūšanai, norāda biedrības «Sabiedrība par atklātību «Delna«» direktors Jānis Volberts.

Viņš uzsver, ka šobrīd vēl nav informācijas par Straumes kā vadītāja prasmēm, tomēr komisijas izvēle šķiet pareiza, jo amatpersona pildījusi izlūkošanas un daļēji arī ar aizsardzības lietām saistītas funkcijas. «Tas šķiet pareizi, jo korupcija arī lielā mērā ietekmē valsts drošību,» uzskata Volberts, piebilstot, ka atklāts paliek jautājums, cik veiksmīgi Straume spēs pārorientēties uz KNAB aktuālajiem problēmjautājumiem.

«Delna» direktors cer, ka jaunais KNAB priekšnieks «piespraudīs pie sienas» galvenās problēmas un viņas risinās, nevis no tām izvairīsies kā iepriekšējais iestādes vadītājs. «Runa ir, piemēram, par komunikāciju ar nevalstiskajām organizācijām, komunikāciju ar žurnālistiem. Cerams, ka viņš nevis centīsies attaisnot iestādi par katru cenu, bet centīsies drīzāk risināt problēmas,» saka biedrības direktors.

Volberts ir pārliecināts, ka jaunajam KNAB priekšniekam galvenokārt būtu jāstrādā tieši ar korupcijas apkarošanu, un svarīgi, lai brīdī, kad jautājums kopā ar prokuratūru nonāktu tiesā, tiesa spētu pieņemt sodu balstoties uz savāktajiem pierādījumiem. Pēc biedrības direktora domām ir daudz ierosinātu lietu un pieejama varena statistika, taču līdz sodam, īpaši, kriminālsodam, lietas nenonāk.

«Ir sajūta, ka, ņemot vērā viņa līdzšinējo pieredzi, viņš varētu palīdzēt stiprināt apkarošanu. KNAB šobrīd ir «apkarināts» ar daudzām funkcijām, bet katram iestādes vadītājam jānosaka galvenās prioritātes un gribētos, lai KNAB ir tāda iestāde, kas savāc pierādījumus un noved gala rezultātā lietas līdz sodiem,» viņš uzsver.

Jau ziņots, ka 1976.gadā dzimušais Straume vairāk nekā 16 gadus strādājis MIDD, no tiem desmit gadus - pārvaldes priekšnieka amatā. Pirms tam viņš strādājis Valsts policijas Organizētās noziedzības un apkarošanas birojā.

Pildot dienesta pienākumus, Straume piedalījies starptautiskās misijās, kā arī pārstāvējis Latviju un MIDD NATO institūcijās. Tāpat Straume ir absolvējis Latvijas Policijas akadēmiju, iegūstot profesionālo maģistra grādu un jurista kvalifikāciju.

Kā pēc komisijas sēdes žurnālistiem pastāstīja tās vadītājs, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, komisijas lēmums bija vienbalsīgs. «Straumes priekšrocības ir atbilstoša izglītība, ļoti labas svešvalodu zināšanas, īpaši angļu valodas, ilgstoša pieredze vadošā amatā un pieredze vairākās starptautiskajās misijās. Ļoti laba papildus izglītība. Komisija saskatīja šajā personā līdera īpašības, cilvēku, kurš spētu vienoti mobilizēt KNAB kolektīvu kopējai cīņai pret korupciju,» uzsvēra Citskovskis.

Tagad konkursa komisijas izraudzītais kandidāts būs jāvērtē valdībai. Ja valdības lēmums būs Straumem labvēlīgs, tad par viņa apstiprināšanu vai neapstiprināšanu KNAB priekšnieka amatā galīgais lēmums būs jāpieņem Saeimai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu