Viens no KNAB izveidotājiem: Laiks rādīs, vai Straumem ir mugurkauls cīņai ar korupciju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Viens no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izveidotājiem, bijušais Valsts policijas (VP) priekšnieks Aldis Lieljuksis uzskata, ka Jēkabs Straume varētu būt piemērots KNAB vadītājs, tomēr tikai laiks pierādīs, «vai izlūkam ir mugurkauls cīņai ar korupciju».

Lieljuksis bija viena no tām amatpersonām, kas strādāja pie KNAB izveidošanas. Viņš kā Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšnieka vietnieks vadīja 2000.gadā izveidoto darba grupu Korupcijas novēršanas institucionālās sistēmas ieviešanai nepieciešamo normatīvo aktu izstrādāšanai. Tas bija viens no galvenajiem soļiem KNAB izveidošanai.

Lai arī Straume 1999.gadā pēc augstskolas beigšanas pāris gadus pastrādāja VP, Lieljuksis tolaik VP priekšnieka amatu vairs neieņēma, līdz ar to Straumi neatceras. Ņemot vērā publiski zināmo par Straumi, Lieljuksis uzskata, ka viņa kandidatūra ir atbilstoša augstākajam korupcijas apkarotāja amatam.

Pozitīvi, ka Straume strādā Militārās izlūkošanas un drošības dienestā (MIDD), kur galvenais kritērijs ir informācijas vākšana un procesu analizēšana. Turklāt MIDD no jautājumiem par korupcijas apkarošanu nevarēja izvairīties, jo MIDD arī bruņoto spēku struktūrās skatās uz šiem jautājumiem, teica Lieljuksis. «Pieņemu, ka viņš to zina, un šajā sektorā korupcijas apkarošanu apiet nevarēja. Man viņš atstāja labu iespaidu. Nosvērts un zinošs cilvēks,» piebilda Lieljuksis.

Kā atzīmēja Lieljuksis, tas, vai KNAB Straumes vadībā spēs izturēt politiķu spiedienu, būs atkarīgs no KNAB vadītāja «mugurkaula un viņa īpašībām». «Straumem, strādājot MIDD, jābūt ieguvušam rūdījumu, jo tieši iestādes vadītājs jau nokļūst zem publiska sitiena. Laiks rādīs, kā viņam veiksies,» norādīja Lieljuksis.

Bijušais VP priekšnieks uzskata, ka Straume vakar preses konferencē pareizi definējis savu pirmo darbu, proti, iepazīties ar personālu un tad risināt personālpolitikas jautājumus. Tāpat labi, ka Straume ir plānojis iepazīties ar aktuālajām lietām un saprast, kā izmeklēšanā novērst trūkumus.

Neskatoties uz to, ka daļa biroja izmeklēšanas bloka darbinieku pēdējos gados ir devušies labākos karjeras meklējumos, Lieljuksis pieļāva, ka, Straumem kļūstot par KNAB vadītāju, atsevišķas bijušās KNAB amatpersonas varētu atgriezties valsts galvenajā korupcijas apkarošanas iestādē.

Lieljuksis atgādināja, ka KNAB iekšējie strīdi radījuši negatīvu iespaidu, ka uz institūciju nevar paļauties. «Cerams, ka mainīsies situācija, tāpēc kolektīvam nevajadzētu polarizēties un saliedēties ap jauno vadītāju,» piebilda Lieljuksis.

Jau ziņots, ka konkursa komisija 31.maijā vienojās KNAB priekšnieka amatam virzīt Straumes kandidatūru. 1976.gadā dzimušais Straume vairāk nekā 16 gadus strādājis MIDD, no tiem desmit gadus - pārvaldes priekšnieka amatā. Pirms tam viņš strādājis Valsts policijas Organizētās noziedzības un apkarošanas birojā.

Pildot dienesta pienākumus, Straume piedalījies starptautiskās misijās, kā arī pārstāvējis Latviju un MIDD NATO institūcijās. Straume ir absolvējis Latvijas Policijas akadēmiju, iegūstot profesionālo maģistra grādu un jurista kvalifikāciju.

Tagad konkursa komisijas izraudzītais kandidāts būs jāvērtē valdībai. Ja valdības lēmums būs Straumem labvēlīgs, tad par viņa apstiprināšanu vai neapstiprināšanu KNAB priekšnieka amatā galīgais lēmums būs jāpieņem Saeimai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu