Rajevskis: Koalīcija varētu izvēlēties veselības apdrošināšanu ar diferencētu ikmēneša maksājumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Lai rastu finansējumu veselības aprūpei, koalīcija varētu lemt par obligātās veselības apdrošināšanas ar diferencētu ikmēneša maksājumu ieviešanu, sacīja aģentūras «Mediju tilts» līdzīpašnieks, politologs Filips Rajevskis.

Pēc viņa domām tas ir iespējamākais variants, jo obligātā veselības apdrošināšana ar fiksētu maksājumu nestrādātu. «Ir dažādas rocības un Latvija ir dažāda. Ja salīdzinām Rīgu un Pierīgu ar reģioniem, tad redzam, ka tur ir pavisam cita materiālā situācija,» norādīja Rajevskis.

Viņš ir pārliecināts, ka ideja obligāto sociālo apdrošināšanu sasaistīt ar minimālajām sociālajām iemaksām un novirzīt veselības aprūpei 1,5% no sociālā budžeta, to kompensējot, par vienu procentpunktu ceļot pievienotās vērtības nodokli (PVN), varētu iedragāt valdības reitingus.

«Paaugstinot PVN mēs no valsts dzenam ārā savu pircējus uz Igauniju un Lietuvu, un pircējs ir dinamisks un kustīgs, to mēs redzam arī ar alkohola akcīzi. Sabiedrībai stāsts par PVN paaugstināšanu būtu nepieņemams,» uzskata politologs.

Atgriežoties pie pārējiem iespējamajiem finansēšanas avotiem, Rajevskis uzsvēra, ka sabiedrībai nav saprotams, vai ieviešot kādu no maksājumiem, veselības pakalpojumu sniegšanas kultūrā kaut kas tiešām mainīsies. Viņš pauda viedokli, ka sabiedrība klusībā saprot - ieviešot maksājumu, patiesībā nekas tāpat nemainīsies.

«Tiek radītas gaidas, ka uzliks nodokli un būs labi. Tas īsti nav adekvāti un šis jautājums nav izrunāts. Ja maksājums iestātos, piemēram, ar 2018.gada 1.janvāri un visi sāktu maksāt, tad ir jautājums - kas mainīsies pakalpojumu sniegšanā ar šo datumu? Man bail, ka tur nemainīsies nekas,» pesimistisks ir Rajevskis.

Viņš norādīja, ja valdība kādu no maksājumiem plāno ieviest, tad priekšā vēl ir liels izaicinājums, proti, izskaidrot sabiedrībai, ka pēc tam tiešām kaut kas mainīsies.

Jau ziņots, ka Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) vadītā veselības darba grupa piedāvās koalīcijai lemt par vienu no diviem veselības nozares finansēšanas avotiem - par vienu procentpunktu celt pievienotās vērtības nodokli (PVN) vai ieviest obligāto veselības apdrošināšanu.

Koalīcijas politiķi pagaidām pauž skeptisku nostāju par PVN celšanu veselības aprūpes finansēšanai, kā arī ir kritiski par iespēju ieviest vienādu obligātās veselības apdrošināšanas maksājumu visiem iedzīvotājiem.

Valdību veidojošās partijas neizslēdz iespēju atbalstīt obligāto veselības apdrošināšanu ar diferencētu maksājumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu