Tiesībsargs: Saeimas sēžu ierakstu aizliegumā nav saskatāms leģitīms mērķis

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Aizliegumā ierakstīt Saeimas komisijas sēdes nav saskatāms leģitīms mērķis, uzskata tiesībsargs Juris Jansons.

Vērtējot iespēju Parlamenta Kārtības rullī noteikt, ka Saeimas komisijas sēdes turpmāk varēs ierakstīt tikai ar parlamenta iekārtām, vai arī akreditēti žurnālisti, Jansons norādīja, ka konkrētajā gadījumā nav saskatāms leģitīms mērķis liegt audio vai video ierakstu fiksēšanu.

Tomēr, ja tiek nosaukts leģitīms mērķis, ir jāvērtē arī samērīgums - proti, vai nepamatoti netiek ierobežota ar Satversmes 100.pantu aizsargātā vārda brīvība, norādīja Jansons. Tāpat ir jāvērtē, vai tādējādi sabiedrības iegūtais labums ir lielāks nekā indivīda tiesību ierobežojums.

«Patlaban neredzu pamatu veikt grozījumus Saeimas kārtības rullī. Saeimas sēdes, ja vien tās nav slēgtās sēdes, ir publiski pieejamas,» norādīja Jansons.

Tiesībsargs ieskatā vērts apsvērt iespēju, ka arī Saeimas komisiju un apakškomisiju sēžu norises brīdī ikvienam būtu pieejama tiešā translācija, jo nereti tieši tur tiek detalizēti pārrunāti sabiedrībai būtiski jautājumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu