Gavars esot kļūdījies - Rīgā neviens novērotājs no zāles nav ticis izdzīts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas domes deputāts Valdis Gavars («Vienotība») tomēr kļūdījies un atsaucis savā sūdzībā pausto, ka no četriem iecirkņiem Rīgā pašvaldību vēlēšanu balsu skaitīšanas laikā izraidīti vēlēšanu novērotāji. Viņa sūdzība Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) tādējādi tikusi noraidīta.

Gavars CVK stāstīja, ka diemžēl ir kļūdījies. Iepriekš viņš norādīja, ka iecirkņos Rīgas Centra daiļamatniecības pamatskolā, privātajā skolā «Rims-Rīga International Meridian School», Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā un «Rīgas piena kombinātā» bija salūzušas vēlēšanu zīmju skaitīšanas iekārtas. Tādēļ arī

novērotāji izdzīti no telpām,

un balsu skaitīšana notikusi aiz slēgtām durvīm.

Politiķis komisijai piedāvāja jaunu sūdzību, atsaucoties uz iespējamu pārkāpumu 128. iecirknī. Tur novērotājam iecirkņa darbinieks bija pastāstījis, ka plusus un mīnusus skaitīšot «centrālajā birojā». CVK vadītājs Arnis Cimdars norādīja, ka plusus un mīnusus skaita uz vietas, un norādīja, ka novērotājam nav zināšanu par balsu skaitīšanas norisi. Arī pārkāpums viņam neesot skaidrs.

Gavars ar sūdzību CVK bija vērsies, lūdzot atcelt rezultātus 38 iecirkņos, norādot uz vēlēšanu urnu drošību, lielo nederīgo aplokšņu daudzumu, kas, pēc viņa novērojumiem, dažos iecirkņos sasniedzis pat 20-30%. Tāpat viņš bija satraucies par to, ka daudziem nav bijusi iespēja izpildīt savu pilsoņa pienākumu, jo kāds cits jau nobalsojis viņa vietā.

Komisijas pārstāvji norādīja, ka Gavara iesniegums balstīts emocijās un nepietiekamā informācijā. Nederīgo aplokšņu skaits ir bijis nenozīmīgs. Tāpat arī sūdzības par to, ka nav bijusi iespēja nobalsot, ir bijušas maz - Rīgā ir ziņas par četriem šādiem gadījumiem. Tādējādi

CVK lēma neatcelt vēlēšanu rezultātus 38 Rīgas iecirkņos.

Komisijā secināja, ka nav pierādījumu iecirkņos notikušies pārkāpumiem, kas ietekmētu vēlēšanu rezultātus galvaspilsētā.

Rīgas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins pauda sašutumu par politiķa iesniegto sūdzību, uzsverot, ka Gavara «psihoze ir valsts varas graušana».

Gavars pašlaik neplāno vērsties tiesā. Viņš cerot atrast citus novērotājus, kas varētu ziņot par pārkāpumiem.

Jau ziņots, ka Rīgā apstiprināti pašvaldību vēlēšanu rezultāti.

Kā vēstīts, «Saskaņa»/«Gods kalpot Rīgai» («Saskaņa»/GKR) pašvaldību vēlēšanās Rīgā saņēma 50,85% atbalstu un 32 deputāta vietas domē. Rīgas domē ievēlēti politiskie spēki no vēl četriem sarakstiem - Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un «Latvijas attīstībai» (LA) apvienotā saraksta, kas saņēmis 13,66% vēlētāju atbalstu, Jaunās konservatīvās partijas (JKP) ar 13,41% vēlētāju atbalstu, nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) ar 9,24% atbalstu un «Vienotības» ar 6,26% atbalstu.

Atbilstoši šādam balsu sadalījumam LRA un LA saraksts Rīgas domē saņems deviņus deputātu mandātus, JKP - deviņus mandātus, nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - sešus mandātus, bet «Vienotība» - četrus.

Pārējie saraksti nepārvarēja 5% barjeru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu