Opozīcija norāda uz valdības un VM atbildību veselības jomas problēmu risināšanā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saeimas opozīcijas politiķi norāda uz valdības un Veselības ministrijas (VM) atbildību veselības jomas problēmu risināšanā, tajā skaitā par finansējuma atrašanu medicīnas darbinieku atalgojumam.

«Saskaņas» frakcijas deputāts Andrejs Klementjevs pauda neapmierinātību ar to, cik gausi tiek risinātas problēmas veselības aprūpes jomā un finansējuma palielināšanas jautājumā. «Stāsti par pievienotās vērtības nodokļa vai sociālo iemaksu palielināšanu tikai tracina sabiedrību,» uzskata Klementjevs. Viņš uzsvēra, ka no atbildīgās ministrijas tiek sagaidīta konkrēta rīcība problēmu risināšanai.

Ģimenes ārstu streika pieteikums ir tikai pirmais piliens, teica deputāts. Veselības aprūpes nozarē iestāsies bankrots, ja problēmām netiks rasts steidzams risinājums, piebilda politiķis.

Medicīnas jomā negatīvi ir vērtējama situācija, kad uz papīra apsolītais iedzīvotājiem praksē nav pieejams, līdz ar to cilvēki zaudē dzīvības no vienkāršām un primitīvām veselības problēmām, sacīja Latvijas Reģionu apvienības (LRA) līderis Mārtiņš Bondars. Viņš norādīja, ka visiem ir zināms, ka atalgojums, ko saņem medicīnas personāls, ir nepieņemams - tas ir pazemojošs un apkaunojošs.

Bondars norādīja, ka risinājuma atrašana ir ne tikai veselības ministres Andas Čakšas, bet arī Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) atbildība, un ka bez visas valdības iesaistīšanās to nav iespējams izdarīt. Šajā situācijā nav vienkārša risinājuma, bet nevar izlikties, ka viss kārtībā, ir jāmeklē iespējas panākt uzlabojumus, pauda LRA vadītājs.

Partijas «No sirds Latvijai» Saeimas frakcija vēl nav iepazinusies ar ģimenes ārstu lēmumu rīkot streiku, taču frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Gunārs Kūtris (NSL) norādīja, ka ģimenes ārstu izvēlētā protesta forma ir normāla parādība demokrātiskā valstī. Politiķis pauda cerību, ka VM «attapsies» un mēģinās rast risinājumu, kā iziet no situācijas. Kūtris norādīja, ka, ja valdība vai konkrēts ministrs netiek galā, tad ir jāatzīst sava nespēja un attiecīgi jārīkojas.

Kā ziņots, Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) ir nolēmusi streikot, pārtraucot darbu līdz vienošanās panākšanai ar ministriju, informēja asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Veselības ministrija (VM) uzsver, ka nebija noraidījusi tikšanos ar LĢĀA un arvien ir atvērta sarunām ar streiku pieteikušo asociāciju, tāpēc aicina tikties nākamnedēļ.

Ģimenes ārstu pieteiktais streiks vēlreiz apliecina, ka veselības aprūpes finansējuma problēmas risināšanu atlikt nevar, norādījis ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS). Premjers pastāstīja, ka veselības ministre jau esot norunājusi tikšanos ar ģimenes ārstiem. Viņš solīja mēģināt rast risinājumus situācijai pēc Čakšas sarunas ar ģimenes ārstiem. Vienlaikus valdības vadītājs pauda cerību, ka streika pieteikumam īstais iemesls nav e-veselības ieviešana, kas tuvojas.

Arī koalīcijas partneri uzsver, ka situācijai ar veselības aprūpes finansējumu risinājums ir jārod.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu