Zīle: «Brexit» nākotnes scenāriji un daudzgadu budžets ir galvenie ES izaicinājumi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Tuvākajā nākotnē Eiropas Savienību (ES) sagaida trīs galvenie izaicinājumi - «Brexit» sarunas, nākotnes scenāriju izvēle un daudzgadu budžets, sacīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Roberts Zīle (VL-TB/LNNK).

Pirmkārt, deputāts uzskata, ka šī gada beigās ir jāsaprot, kuru no pieciem Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera pirms dažiem mēnešiem iezīmētajiem scenārijiem ES līderi izvēlēsies, un par to zināmas debates starp dalībvalstīm notiek jau patlaban. «Es labprātāk redzu īstenotu scenāriju «darīsim mazāk, bet labāk», tomēr pragmatiski redzu, ka galvenais scenārijs būs «daudzu ātrumu Eiropa»,» ir pārliecināts eiroparlamentārietis.

Otrkārt, kā svarīgu izaicinājumu Zīle izceļ ES septiņu gadu budžetu laikam pēc 2021.gada, kur būtiski būs saprast, vai budžets tiks dramatiski samazināts, un vai kohēzijas un struktūrfondu politika vairs netiks attiecināta uz tādām valstīm kā Latvija. «Iespējams, bagātās valstis vairs nevēlēsies pārdalīt pat to mazumiņu, kas faktiski ir ļoti mazs - pat mazāk par 1% no Eiropas iekšzemes kopprodukta,» norāda deputāts.

Trešais izaicinājums esot gaidāmās «Brexit» sarunas, kur, pēc eiroparlamentārieša domām, no ES puses ir ārkārtīgi svarīgi nesodīt kādu valsti par to, ka tā ir uzdrošinājusies izstāties no savienības. Ja tas tomēr notiks, tiks dots signāls visām pārējām valstīm, viņu sabiedrībām un pilsoņiem, ka galvenais, kas satur ES, ir bailes no izstāšanās, skaidroja Zīle, piebilstot, ka tas būtu pilnīgi absurdi.

Viņaprāt, aplami būtu arī būtu nesākt sarunas ar Lielbritāniju par nākotnes sadarbību, bet vienkārši runāt par naudu. Savukārt jautājumā par pilsoņu tiesībām, kas ir otrs svarīgais jautājums, britu pilsoņu tiesības ES būs līdzvērtīgas ES pilsoņu tiesībām Lielbritānijā, tai skaitā arī Latvijā, kas ir pilnīgi skaidrs, apgalvoja deputāts.

«Tad paliek vēl tikai naudas jautājums,» sacīja politiķis. Pēc viņa teiktā, no ES puses dramatiski nepareizi būtu turpināt «izskatīsies kā šķirtenei, kurai nav nākotnes un kuru interesē vienīgi iegūt no irstošās laulības pēc iespējas vairāk naudas, lai ar šiem līdzekļiem dzīvotu līdz galam».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu