Par bezdarbību kritizētais Truksnis peļ valsts dienestu darbu saistībā ar ugunsgrēku izgāztuvē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts vides dienesta (VVD) un Veselības inspekcijas (VI) rīcība ugunsgrēka gadījumā nelegālajā atkritumu glabātuvē Jūrmalā ir katastrofāla, uzskata Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (ZZS), kurš pats saņēmis kritiku par to, ka pašvaldība nav piefiksējusi vērienīgas atkritumu glabātuves parādīšanos pilsētā un nav reaģējusi uz iedzīvotāju sūdzībām par to.

Truksnis paziņojumā medijiem norāda, ka tikai ceturtās dienas vakarā pēc ugunsgrēka publicēti vispārīgi ieteikumi iedzīvotājiem, kam vajadzēja būt jau pirmajā dienā.

Pēc ugunsgrēka VI esot paziņojusi, ka ūdens analīzes neuzskata par nepieciešamām, un tikai pēc pašvaldības vides speciālistu vairākkārtēja mudinājuma analīzes esot paņemtas. Atbildību par VVD atbildībā esošu jautājumu vienotā tonī ar VARAM nepamatoti uzveļ Jūrmalas pašvaldībai, sūrojas Truksnis.

Pēc Trukšņa domām, Jūrmalas dome saņemot nepamatotus VARAM pārmetumus par to, ka nav atbilstoši reaģējusi uz iedzīvotāju sūdzībām, turklāt pirms tam vispār nenoskaidrojot situāciju. Iedzīvotāju sūdzības esot saņēmis tieši VVD, un tieši no dienesta neesot sekojusi nekāda reakcija.

«Protams, vieglāk ir vainot pašvaldību, nevis vērtēt savā pakļautībā esošās iestādes pilnīgu neizdarību. VVD savā sistēmā saņemto iedzīvotāja brīdinājumu pārsūta pašvaldībai un pats neliekas par to ne zinis, vaino pašvaldību, ka tā nav vērsusi dienesta uzmanību uz sūdzību, uz kuru pašam dienestam jāreaģē, - tas ir absurds!» sašutumu paudis Truksnis.

Truksnis apelē pie vides SOS mājaslapas, kur esot rakstīts, ka ziņojumi vispirms nonāk pie VVD dežuranta, kurš saņemtos ziņojumus nosūta attiecīgās Reģionālās vides pārvaldes inspektoriem. «Jautājums: kurš Vides dienesta inspektors saņēma šo ziņojumu? Kāda rīcība sekoja? Acīmredzot - neviens un nekāda. Bet vainīga ir pašvaldība! VVD, neveicot nekādu šī ziņojuma izvērtēšanu, formāli, īstenojot pastkastītes funkciju, vides SOS ziņojumu ir pārsūtījis Jūrmalas pilsētas domei,» pārmet Truksnis.

Jūrmalas pilsētas dome veica norādīto un nevarēja paredzēt, ka galvenā institūcija vides aizsardzības jomā - VVD - atbilstoši savai kompetencei un atbilstoši vides SOS mājaslapā norādītajai informācijai vispār neveiks nekādu konkrētās situācijas izvērtēšanu - pat ne objekta vizuālu apsekošanu, taisnojas Truksnis.

Truksnis apgalvo, ka Jūrmalas pilsētas domes prioritāte jau kopš ugunsgrēka sākuma esot bijusi iedzīvotāju drošība un sadarbība ar atbildīgajiem dienestiem un atbalsta sniegšana dzēšanas darbos iesaistītajiem.

«Ugunsdzēsēji godprātīgi un ar lielāko atbildību darīja savu darbu, nevis lika liesmas dzēst pašvaldībai. Bet trīs dienu laikā Veselības inspekcija un VVD nespēja atbildēt - vai jūrmalnieki drīkst ēst piemājas dārzā izaudzētos salātus un dzert ūdeni? Kā tas var būt? Gaidām adekvātu un profesionālu rīcību arī no atbildīgajiem dienestiem,» izteicies Jūrmalas mērs.

Kā ziņots, 18.jūnija pēcpusdienā Jūrmalā, Slokas apkaimē, izcēlās ugunsgrēks kādā teritorijā, kur bez VVD atļaujas tika glabāts liels daudzums plastmasas atkritumu. Tie dega 12 000 kvadrātmetru jeb 1,2 hektāru platībā. Ugunsgrēkam tika noteikta paaugstināta bīstamība.

Dzēšanas darbos vienlaikus iesaistījās aptuveni 50 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) ugunsdzēsēji-glābēji, kuriem palīgā tika nosūtīti arī divi «Latvijas Dzelzceļa» ugunsdzēsības vilcieni un divas Valsts meža dienesta ugunsdzēsības autocisternas, bet Nacionālo bruņoto spēku helikopters nodrošināja ugunsgrēka dzēšanu no gaisa.

Ugunsgrēka izcelšanās iemesli tiks skaidroti izmeklēšanā. Valsts policija par notikušo sākusi kriminālprocesu.

Degušajā teritorijā saimnieko SIA «Prima M». Kā liecina «Firmas.lv» informācija, uzņēmuma apgrozījums 2015.gadā bija 15 331 eiro. 2015.gadā uzņēmums cieta 2375 eiro zaudējumus. SIA «Prima M» dibināta 2011.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 2846 eiro. «Prima M» pieder SIA «SO Trust», kura vienīgais īpašnieks ir Oļegs Sokolovs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu