Bordāns: Rīgas domes pirmā sēde spilgti pierādīja, ka opozīcijas darba stils būtiski mainīsies

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Rīgas domes jaunā sasaukuma pirmā sēde šodien spilgti pierādīja, ka opozīcijas darba stils būtiski mainīsies, norādīja Rīgas domes deputāts Jānis Bordāns (JKP).

Viņš uzsvēra, ka šodienas sēdē opozīcijas partijas parādīja, cik ļoti atšķirīgs no iepriekšējā būs to darbības stils turpmākajos gados.

«Mums ir jānotur savas pozīcijas, jānāk ar principiālām lietām, tās aizstāvot likumīgā veidā un panākot savu. Mēs šodien jau panācām savu - notika debates. Tas, ko panācām, ir «normālība», tas nav nekas ārkārtējs, taču esošajai varai tas bija manāms izbrīns. Viņi bija iedomājušies, ka var nolemt, piemēram, nerīkot debates. Man ir sajūta, ka iepriekšējā sasaukuma opozīcija, varbūt ne visi deputāti, bija samierinājusies ar šādu rīcību. Savukārt mums tas ir pilnīgi svešs - esam ienākuši no citas vides. Pat biznesā šādi nenotiek - tur meklē risinājumus, nevis spiež pogas,» sacīja Bordāns.

Viņaprāt, opozīcijas darbs būs daudz labāks, piebilstot, ka arī kolēģi «no pretējās puses» būs izbrīnīti par to, kā var notikt darbs Rīgā.

Politiķis uzsvēra, ka bez opozīcijas balsīm nevarēs nolemt virkni jautājumu, pieļaujot, ka laika gaitā robeža starp pozīciju un opozīciju reāli izzudīs.

Vakardienas ārkārtas sēdē pieņemtie grozījumi kā Rīgas budžetā, tā arī komiteju darbībā, Bordāna ieskatā ir nedemokrātiski, kā arī, iespējams, prettiesiski. «Pamanīju te praksi bieži paziņot ārkārtas sēdes. Manuprāt, tas ir prettiesiski jebkuru jautājumu iekļaut ārkārtas sēdē, taču steidzamība ir jāpamato. Arī šodien sēdē dzirdējām, ka, redz, deputātiem sava nostāja nav jāpamato - tas ir pat prettiesiski,» sacīja Bordāns.

Viņš ir pārliecināts, ka jaunajā sasaukumā opozīcijai izdosies aktualizēt arī jautājumus, kurus tika mēģināts risināt vēl pagājušajā sasaukumā, tostarp jautājumu par «Rīgas Namu pārvaldnieku».

«Es nevaru iedomāties, ka citas frakcijas vismaz nemēģinās radīt iespaidu, ka tā nedrīkst. Viņi būs spiesti meklēt labākos, ko ielikt amatos,» viņš teica.

Vērtējot jaunā sasaukuma pirmās sēdes norisi un nereti paustos personiskajiem aizvainojumiem, Bordāns norādīja, ka ir pārsteigts. «Esmu šokēts par sarunas stilu. Domāju, ka te ir jautājums par sociālās inteliģences izpratni - trūkst inteliģences. Pateicoties mūsu klātbūtnei, tas varbūt uzlabosies,» cer politiķis.

Viņš uzsvēra, ka jaunajā domes sasaukumā ienākuši daudzi uzņēmēji, valsts pārvaldes darbinieki, kuri pazīst «normālu eiropeisku darba stilu».

«Mēs nemainīsim savu darba stilu, bet panāksim to, ka Rīgas domē stils būt citādāks,» apņēmies deputāts.

Bordāns pauda, ka tāpat vairākas šodien izskanējušās replikas noteikti vajadzētu vērtēt arī no ētikas viedokļa, šādu iespēju mēģinot paredzēt arī pašvaldības nolikumā.

«Pamanīju, ka Rīgas domes nolikums ir ļoti neprofesionāls un neattīstīts. Tā burtiski ir balta lapa. Varbūt tas ir apzināti, lai deputāti varētu sanākt un nobalsot par jebko. Mēs, acīmredzot, nāksim ar priekšlikumu izstrādāt daudzus papildinājumus šim nolikumam, lai precizētu, kā darbojas Rīgas dome, iekļaujot arī ētikas jautājumus,» solīja Bordāns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu