Vai zini, cik daudz cukura ir limonādēs un ledus tējās?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Karstā laikā dzert gribas vairāk, tomēr ne vienmēr gribas dzert ūdeni, šad tad vēlamies sevi palutināt arī ar dažādām garšām. Bieži maldīgi uzskatām, ka ledus tējas, aukstās tējas, dažādu ogu vai augļu dzērieni ir veselīgāki un ar mazāku cukura daudzumu nekā, piemēram, bēdīgi slavenie kolas dzērieni.

Pēc nejaušības principa izvēlējāmies dažādus dzērienus, ko puslitra pudelītēs tirgo tuvu veikalu un kiosku kasēm, kurus attiecīgi, ātri ieskrienot veikalos, varam nopirkt un padzerties. Lai noskaidrotu, cik tad veselīgi ir šie dzērieni un cik daudz cukura tiem pievienots, uz sarunu aicinājām Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētāju Andi Brēmani:

Šo visu dzērienu sektoru angliski sauc «soft drinks», tātad bezalkoholiskie atspirdzinošie dzērieni vai limonādes. Limonāde asociējas ar patīkamu garšiņu, un šo garšu piešķir tieši cukurs. Plus vēl arī skābītes vai kaut kas cits, kas veido to garšas buķeti, kas arīdzan pavairo to apjomu, kuru vēlamies patērēt. Jautājums ir par to pievienoto cukura daudzumu. Tējas krūzei jūs varat pievienot vienu cukura karoti vai kāds, kuram garšo saldāks, - divas. Bet vai jūs pievienosiet četras cukura karotes? Ja tomēr netīšām pieliksiet tik daudz, sanāks sīrupveidīgs dzēriens. Un, ja žēl liet ārā, var piespiest citronu klāt. Sanāks ļoti garšīgi.

Var izdzert krūzi un pat uztaisīt vēl vienu! Un, protams, šo triku pārvalda arī ražotāji.

Klasisks variants ir, ka uz 100 gramiem limonādes ir apmēram 10 grami cukura, tas ir kā 2 tējkarotes cukura uz pusi tējas krūzes, tātad - 4 cukura karotes pie tējas. Mēdz būt arī vēl saldāki dzērieni, kuros, ja salīdzinām ar tēju, būtu 5 vai 6 cukura karotes. Kvasi, piemēram, pārsvarā ir saldāki par pārējām limonādēm. Tāpat arī ražo šāda tipa dzērienus bez cukura, kur cukurs ir aizstāts ar saldinātājiem. Visas šīs limonādes ir aktīvu cilvēku dzeramie. Ja, izvēloties dzērienu, ir svarīgi zināt, cik daudz cukura tiek uzņemts, tad skatieties, kas ar mazajiem burtiņiem ir rakstīts uz pudelēm, pievērsiet uzmanību ogļhidrātiem, tostarp cukuriem. Ja tie ir 5-6 grami uz 100 gramiem limonādes, tas ir tā kā sportistiem, ja 10 -12 grami, tad nu paši saprotat - šad tad jau varbūt var. Bet ja tas ir vienkārši ūdens ar kādu garšiņu, tas ir visiem. Bet vislabākais slāpju remdētājs ir ūdens! Mājās ūdenim paši vienmēr varat pievienot citronu, laimu, piparmētru, gurķi, varat arī cidoniju, jāņogu vai kādu citu sīrupiņu, jo, ticiet man, paši jūs vienai glāzei četras karotes cukura nekad nepievienosiet. Gluži vienkārši cukura būs žēl.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu