Veide pārliecināta, ka pacienti ģimenes ārstu streiku atbalsta

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pacienti Latvijas ģimenes ārstu streiku atbalsta, ir pārliecināta Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) prezidente Sarmīte Veide.

Viņa norādīja, ka asociācija un ārsti saņem atbalstošas un uzmundrinošas pacientu ziņas. «Zvana un saka, ka pacienti atbalsta streiku,» teica Veide.

Neskatoties uz pacientu atbalstu, LĢĀA neizprotot «draudu vēstuļu» sūtīšanu ģimenes ārstiem. «Vēstulēs rakstīts, ka ar tiem, kas streikos, tiks pārtraukts līgums,» sacīja Veide, piebilstot, ka tas ir pretlikumīgi. Tāpat asociācijai neesot skaidrs, kāpēc Nacionālais veselības dienests (NVD) ģimenes ārstu streiku dēvē par protesta akciju, ignorējot vēl jūnija vidū LĢĀA izsūtīto streika pieteikumu. Neievērojot streika principu, NVD, nevis Veselības ministrija (VM) pieprasa informāciju no ārstiem, kas nepilda līguma prasības, pauda Veide.

Viņa atzina, ka ģimenes ārsti esot gatavi sniegt prasīto informāciju, taču viņi atbildēšot tikai likumā noteiktām institūcijām - VM, Valsts darba inspekcijai un Nacionālajai trīspusējās sadarbības padomei.

«VM neko nav pieprasījusi. Tāpat mēs neesam sagaidījuši atbildi lūgumam streika komitejai tikties ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS). Mums nav neviena uzaicinājuma, neviena zvana, kādas informācijas,» norādīja Veide. Viņa pauda cerību, ka valdība spēs pēc iespējas ātri organizēt pušu tikšanos, jo «jo ilgāk vilks sarunu sākumu, jo tas parādīs valdības attieksmi pret sabiedrības veselību un cilvēkiem».

Veide solīja ar streiku «stāvēt līdz pēdējam», lai gan viņa arī atzina, ka LĢĀA ir gatava kompromisiem, ja par tiem notiks sarunas un ja varēs panākt vienošanos. «Domāju, ka Kučinskis arī nav ieinteresēts vilkt garumā sarunas, jo tas parādīs viņa attieksmi pret veselības aprūpi,» secināja Veide.

Kā ziņots, VM un ģimenes ārstu streika sarunās pagājušajā nedēļā netika panākta vienošanās, tāpēc ģimenes ārsti nolēma no šodienas sākt streiku. Tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām.

Šajā laikā ģimenes ārsti pārtrauc sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus.

Streikā piedalās vairāk nekā 600 ģimenes ārsti.

Viena no ģimenes ārstu prasībām ir palielināt patlaban noteikto kapitācijas naudas maksājumu par 30%, savukārt ministrija piedāvājusi palielināt kapitācijas naudā iekļauto darba algu. Ģimenes ārstam nav tikai darba alga par ārstniecisko darbu, bet ģimenes ārsts ir arī prakses vadītājs, tāpēc kapitācijas naudā iekļauti arī dažādi administrācijas izdevumi. Šī iemesla ģimenes ārstiem svarīgi, lai tiek palielināta visa kapitācijas nauda.

Tāpat VM un ģimenes ārstu domas atšķiras jautājumā par reformā iekļauto ieceri veidot kopprakses. Veide skaidroja, ka šādu kopprakšu veidošana nozīmēs dežūras vakara stundās un brīvdienās, kas mainīs visu līdzšinējo darba modeli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu