Skudra: Smiltēns īsteno niknu un taktiski pareizu cīņu par pārmaiņām partijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Partijas «Vienotība» vadītāja vietnieks Edvards Smiltēns, pieprasot skaidru politiskā spēka Saeimas frakcijas uzticības apliecinājumu, īsteno niknu un taktiski pareizu cīņu par pārmaiņām partijā, pārliecināts Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Skudra aģentūrai LETA atzina, ka Smiltēna lēmums atstāt frakcijas vadītāja vietnieka amatu, vienlaikus uz laiku apturot savas kandidatūras virzīšanu partijas priekšsēdētāja amatam, ir pārsteigums. Skudra piebilda, ka uz šādu lēmumu Smiltēnu varētu būt mudinājušas kādas pārmaiņas frakcijas «spicē», kas varētu būt notikušas pēc Andra Piebalga paziņojuma par nekandidēšanu uz «Vienotības» vadītāja amatu gaidāmajā kongresā.

Eksperts norādīja, ka līdz šim publiskajā telpā izskanējis, ka «Vienotības» līdere viennozīmīgi ir Solvita Āboltiņa, nevis Piebalgs vai Smiltēns, turklāt, visticamāk, tieši viņa vēlas no Piebalga pārņemt partijas vadību.

«Iespējams, Āboltiņa ir tā, kas vēlas nomainīt Piebalgu. Iespējams, ka partijas sponsori un kaut kādā vērā ņemama frakcijas daļa ir stingri iestājusies par Āboltiņu iekšējās diskusijās, ja tādas notikušas,» sacīja Skudra. Viņš uzsvēra, ka partijai kopumā izšķirīga būs Smiltēna un Āboltiņas «cīņa» līdz augustā gaidāmajam kongresam.

Skudra pieļāva, ka Āboltiņa joprojām saglabājusi vērā ņemamu ietekmi partijā, un Smiltēns patlaban «iet uz pilnu banku», uzstājot uz radikālām pārmaiņām politiskajā spēkā. Lai gan viņš līdz šim neesot skaidri definējis, ko nozīmē šīs radikālās pārmaiņas, esot skaidrs, ka tās pamatā nozīmē izmaiņas partijas vadībā, teica Skudra.

«Smiltēns atkāpies, lai saasinātu diskusijas,» norādīja Skudra, uzsverot, ka politiķis īsteno niknu un taktiski pareizu cīņu par pārmaiņām partijā, tādējādi saasinot konfliktu politiskā spēka iekšienē un iesaistoties kampaņā pret Āboltiņu.

Raugoties uz gaidāmo partijas kongresu, Skudra pieņēma, ka Āboltiņas uzvara ar nelielu balsu pārsvaru, ja netiks izvirzīts vēl kāds kandidāts, ir iespējama. Smiltēnam vēlreiz ciešot zaudējumu cīņā par partijas vadītāja krēslu, loģiskākais solis būtu viņam atstāt partiju, vienlaikus aicinot sev līdzi arī tos, kas atbalstījuši viņu partijas kongresā.

«Ja par spīti niknajai kaujai ar Āboltiņu un to, ka neviens cits netiek virzīts, viņš vēlreiz zaudē kaujā par partijas vadību, tad loģiska konsekvence iet prom no partijas, ja viņa pozīcija tiek noraidīta,» sacīja Skudra.

Kā ziņots, Smiltēns šodien atkāpies no politiskā spēka Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieka amata. Līdz ar atkāpšanos no šī amata viņš uz laiku apturējis arī savas kandidatūras virzīšanu partijas priekšsēdētāja amatam «Vienotības» kongresā 19.augustā.

Smiltēns pauda neapmierinātību, ka patlaban uz partijas priekšsēdētāja amatu tiek minētas divas personas - viņš un frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa. «Tā kā mums ir diametrāli pretējs skatījums uz partijas turpmāko attīstību, «Vienotības» frakcijai ir jāpieņem lēmums par partijas nākotni un to cilvēku, kuram viņi dod uzticību partijas turpmākai vadībai,» norādīja politiķis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu