Rajevskis: Jaunās politiskās kustības komandai nepieciešami jaudīgi politiskie līderi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Jaunās politiskās kustības «Mēs par» komanda ir laba, tomēr tai nepieciešami stipri un jaudīgi politiskie līderi, kas varētu «vilkt» šo partiju, sacīja sabiedrisko attiecību aģentūras «Mediju tilts» līdzīpašnieks politologs Filips Rajevskis.

«Pagaidām tas viss izskatās pēc tādas stipras otrā ešelona partijas, kur vēl nepieciešami stipri un jaudīgi politiski līderi, kas varētu «vilkt» šo partiju, jo komanda ir laba, bet prasās «vilcēji», un katrā reģionā,» sacīja politologs.

Pēc viņa domām, Latvijas politikā ir bijusi pieredze ar šādiem manifestiem, piemēram, savulaik Tautas partijas manifestu parakstīja ļoti daudzi cienījami cilvēki, un tas ļoti nopietni pievērš uzmanību politiskā spēka pirmajiem soļiem, ja ir piesaistīti pazīstami un sabiedrības cieņu izpelnījušies cilvēki. Tomēr viņš norādīja, ka pastāv būtiska atšķirība starp manifestu un nodibinātu partiju ar valdi.

«Cits jautājums, kā izskatīsies šie Saeimas vēlēšanu kandidātu saraksti. Viens ir sākums ar salūtu un emocijām, bet otrs ir tad, kad sākas reālā ikdienas politika, kur parasti parādās absolūti citi cilvēki un šie atbalstītāji un personības lielākoties neparādās kandidātu sarakstos. Domāju, ka tā ir tā patiesības stunda, kad sabiedrība var ieraudzīt politisko partiju sarakstus un tie ir pilnīgi savādāki nekā šie manifesta parakstītāji,» teica Rajevskis.

Ja Saeimas vēlēšanās kandidētu, piemēram, fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs, matemātiķis Andris Ambainis un mācītājs Juris Cālītis, viņi varētu piesaistīt zināmu cilvēku skaitu, jo ir pazīstami, tomēr šie cilvēki ir augsta līmeņa profesionāļi savās nozarēs, savukārt politikā nepieciešams cits īpašību kopums, lai iegūtu sabiedrības uzticību un balsis, ir pārliecināts politologs.

Taujāts par piecu no partijas «Vienotība» aizgājušo Saeimas deputātu iesaisti politiskajā kustībā, Rajevskis skaidroja, ka medijos redzamais šo piecu politiķu paustais atbalsts Solvitai Āboltiņai kā partijas frakcijas vadītājai piedod īpatnēju «piegaršu» jaunajam politiskajam spēkam.

«Tu it kā dibini kaut ko jaunu, tu kaut ko dari un saki, ka iepriekšējais nav īsti labs, bet esi fundamentāls atbalstītājs vienai no redzamākajiem simboliem, pret kuru tu dibini ko jaunu un ar kuru grasies konkurēt nākamajās Saeimas vēlēšanās. Tas ir nedaudz jocīgi,» viņš uzskata.

Jau ziņots, ka jaunajā politiskajā kustībā «Mēs par», kurā apvienojušies pieci no partijas «Vienotība» aizgājušie Saeimas deputāti, iesaistīsies arī fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs, matemātiķis Andris Ambainis, mācītājs Juris Cālītis un citi sabiedrībā pazīstami cilvēki.

Šodien tika parakstīts jaunās kustības manifests. Kustībai pagaidām pievienojušies 48 cilvēki, starp viņiem arī visi pieci no «Vienotības» aizgājušie politiķi - Ilze Viņķele, Lolita Čigāne, Andrejs Judins, Aleksejs Loskutovs un Ints Dālderis.

Tāpat kustībā darbosies bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, politikas analītiķe Marija Golubeva, uzņēmējs, «Innocent Coffee Masters» un «Innocent Pro» īpašnieks Mārtiņš Staķis, bijušais Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājs, mediju eksperts Ainārs Dimants, režisors Dmitrijs Petrenko, vēsturnieks Gustavs Strenga, advokāts Indulis Balmaks, bijušais «Sabiedrības par atklātību «Delna»» vadītājs Kristaps Petermanis, Eiropas Parlamenta deputātes Sandras Kalnietes (V) padomnieks Pēteris Viņķelis, valsts pārvaldes eksperte, viena no sabiedriskās politikas centra «Providus» dibinātājām Vita Tērauda un citi.

Jaunā politiskā kustība savā manifestā uzsver uzsver cilvēka brīvību, tiesiskumu un «slaidu publisko pārvaldi», kā arī citas vērtības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu